Smörrebröd

Eller smörrebröd är en dansk smörgås med olika grönsaker, fisk, kött eller nästan vad som helst på toppen. Man kan kombinera lite som man vill, men det ska vara lite olika saker på toppen av smörgåsen. Väldigt ofta är det rågbröd, men man kan använda sig av ljust bröd också.

För mig som skåning, (och halvdansk:) så är smörrebrödet något jag växt upp med att äta allt som oftast när man var i Danmark på helgerna.

Smørrebrød till fest

De smörrebröden som har lite mer saker på toppen, och helt enkelt är högre kallas för fest smörrebröd. Man har hittat en meny från restaurang Nimb på Tivoli där smörrebröd fanns med redan 1883.

Vinhandlaren och restauratören Oskar Davidsen hade upp till 190 olika smörrebröd på sin meny, och man säger att det är pågrund av honom smörrebröd blev känt över hela världen.

Olika typer av smörrebröd

Några av de vanligaste varianterna man hittar är Tatar med mörkt rågbröd, oxkötts tatar, riven pepparrot och lökringar. Ofta får man den med kapris eller inlagd gurka.

En annan är rökt lax på vitt bröd med räkor, majonnäs, citron och toppat med en kvist dill.

Att göra egna smörrebröd

Jag gör smörrebröd med vad jag hittar i kylskåpet. Sist gjorde jag dessa som du ser på bilden. Och skälet till att jag gjorde dom var att jag hade Chicken Curry i kylen sen dagen innan. Just Chicken curry smörrebröd åt jag ofta som barn.

På den ena hade jag Gammel Knas ost från Arla Unika, keso och tomater.

På den andra kyckling curry bitar, avokado, rökt skinka och majonnäs.

Recept och bild Malin Nordblom

Instagram @fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

About

EAT, DRINK, TRAVEL AND ENJOY! Love traveling for food! E-Mail: fabfoodieswede@hotmail.com Insta: fabfoodieswede

No Comments

Kommentera

%d bloggare gillar detta: