Hemmagjord pasta

Hemmagjord pasta är härligt att bjuda på! Och även om det tar lite tid, och en massa knådande så är det värt allt jobb! När du väl har gjort det några gånger så är det inte svårt alls! Du kan använda dig av en elektrisk pastamaskin om du ska göra väldigt mycket pasta, men jag gillar de man vevar på gammalt hederligt vis. Här får du ett recept på hemmagjord äggpasta, och ett klassiskt recept på pasta utan ägg.

Det tar en stund att göra hemmagjord pasta, men det är värt allt jobb för det slår köpt pasta i hästlängder!

Ingredienser äggpasta

Räcker till 4 personer

Tänk ett ägg och 100 gram mjöl per person..

 • 400 gram vetemjöl
 • 40 gram durumvete
 • 5 ägg

Så här lagar du äggpasta

 1. Blanda mjölsorterna med varandra och lägg det på bakbordet i en hög, gör en liten krater i mitten där du placerar äggen.
 2. Rör sakta ihop ägg och mjöl med en gaffel.
 3. När du fått en deg så rengör du bakbordet, först genom att skrapa med en bänkskrapa och sedan genom att torka av med en fuktig trasa eller svamp. Mjöla arbetsytan igen.
 4. Sedan börjar du att knåda degen; Tryck ner hälen på handen djupt in i bollen, håll fingrarna högt och tryck sedan ner degen medan du skjuter bort den från dig. Degen sträcks och rullas under handen som ett stort skal. Vänd degen, tryck sedan in i degen, först med ena handens knogar, sedan med den andra; gör detta ungefär tio gånger med varje hand. Upprepa sedan sträcknings- och knogprocessen, använd mer mjöl om det behövs för att förhindra att det fastnar tills degen är slät. Det tar cirka 10-20 minuter. (Om degen känns för torr så tillsätt 1-2 tsk vatten, om den är för våt tillsätt lite mer mjöl.)
 5. Låt degen vila i plastfolie i rumstemperatur i 30 minuter, eller i kylen i ett dygn.
 6. Ta fram degen och rulla till en cirkel. Nu kan du antingen använda dig av en pastamaskin eller så gör du följande:
 7. Mjöla bakbordet.
 8. Kavla degen från mitten och kavla bort dig ut till ytterkanten. Vänd degen ett lite, upprepa och arbeta dig runt. Strö lite mjöl på degen när den börjar hålla sig fast på ytan eller kaveln. Fortsätt tills den blivit tunn. Degen ska vara så transparent att du kan se handen bakom degen.
 9. Använd pastaformar eller skär upp pastan med kniv.
 10. Lägg den färdiga pastan på handduk, eller häng upp den på tork.
 11. Koka upp pastan, det tar cirka 2 minuter.
 12. Servera med valfri sås eller fyllning.

Färsk pasta utan ägg

 • 400 gram durumvetemjöl (Semolina)
 • 2,5 dl vatten
 • 1/2-1 tsk salt

Gör så här

 1. Lägg mjölet i en stor skål, gör en liten krater i mitten där du placerar vattnet och saltet.
 2. Blanda sakta ihop mjölet med en gaffel, dra in mjölet i vattnet.
 3. När allt är blandat så lägger du det på ett rent bakbord och börjar knåda degen. Tryck ner hälen på handen djupt in i bollen, håll fingrarna högt och tryck sedan ner degen medan du skjuter bort den från dig. Degen sträcks och rullas under handen som ett stort skal. Vänd degen, tryck sedan in i degen, först med ena handens knogar, sedan med den andra; gör detta ungefär tio gånger med varje hand. Upprepa sedan sträcknings- och knog processen, använd mer mjöl om det behövs för att förhindra att det fastnar tills degen är slät. Det tar cirka 10 minuter. (Om degen känns för torr så tillsätt 1-2 tsk vatten, om den är för våt tillsätt lite mer mjöl.)
 4. Låt degen vila i en handduk i rumstemperatur i 30 minuter.
 5. Ta fram degen och rulla till en cirkel.
 6. Mjöla bakbordet.
 7. Kavla degen från mitten och kavla bort dig ut till ytterkanten. Vänd degen ett lite, upprepa och arbeta dig runt. Strö lite mjöl på degen när den börjar hålla sig fast på ytan eller kaveln. Fortsätt tills den blivit tunn.
 8. Använd pastaformar eller skär upp pastan med kniv.
 9. Lägg den färdiga pastan på handduk, eller häng upp den på tork.
 10. Koka upp pastan, det tar cirka 2 minuter.
 11. Servera med valfri sås eller fyllning.

Om du vill frysa pastan så lägger du först ut den på bakplåtspapper som du sätter in i frysen, Lägg pastan i lager, ej ovanpå varandra. När pastan har fryst så kan du lägga den i burkar eller plastpåsar. Du kan koka den direkt från frysen.

Du kan även förvara pastan i kylen innan du ska använda den. Låt den då vara täckt av plastfolie.

Text och bild Malin Nordblom

Instagram @fabfoodieswede Följ mig gärna! 

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Pastareceptet med ägg fick jag på Eataly när jag vad med på en pastakurs där. När du gjort pasta några gånger så kan du tillsätta lite mer durumvete, mer vatten eller vad du vill. Men börja att få till detta bra!
Kinesisk pasta, nudlar

En reaktion till “Hemmagjord pasta

Hej, tack för att du läste! /Malin