Snabbkola

Det här receptet på snabbkola har jag gjort ända sedan jag var liten och gick på scouterna i Södra Sandby. Då gjorde vi massor och sålde på julmarknaden. Idag gör jag mindre av den, men tycker att det är lika gott som förr! Vill man så kan man hälla lite flingsalt ovanpå kolan. Receptet tar endast cirka 10 minuter att göra! Under tiden kolan kokar så kan du ju skära upp bakplåtspapper att klä kolan i.

Detta behöver du

 • 3 dl ljus sirap
 • 6 dl strösocker
 • 250 gram margarin
 • 7 msk kakao

Gör så här

 1. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka.
 2. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
 3. Koka upp och låt sedan puttra i cirka 10 minuter under omrörning.
 4. Se om kolan är klar genom att droppa en bit kola i kallt vatten för att se om den stelnar. Eller så mäter du temperaturen, jag tycker att 126 grader är bra. Mellan 125-130 grader är bra, 130 då är den ganska hård.
 5. Häll upp snabbkolan, och låt stelna.
 6. När kolan stelnat något så klipper eller skär du upp den med en sax eller pizzaskärare.
 7. Om du vill så kan du rulla in kolorna i bakplåtspapper.

Av Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag även här.

1 Comment

 • Här hittar du mina julrecept - 21 december, 2020 at 21:23 Reply

  […] Snabbkola 10 minuterskola, goda och lättgjorda!!! Saffranspannacotta Laga en saffranspannacotta i jul. Saffranskyckling med spännande smaker Mjuk pepparkaka En riktigt god mjuk pepparkaka med kristyr. Knäck på två olika sätt Knäck, ett måste i december? Saffranskaka med mandelmassa Härlig kombination av saffran och mandelmassa. Baka pepparkakor Att göra en egen pepparkaksdeg. Kristyr på olika sätt Kristyr till kakorna. Warm Apple Cocktail En engelsk kassiker. Wassail Dona Saffron by Malin Mitt eget julcocktail recept. Saffransparfait Väldigt god julefterrätt. Chokladkola Julkola till tomten. MINTKYSSAR Mintkyssar är en klassiker på jule MORMORS KÖTTBULLAR Köttbullar smakar godast när de rullas små.. Whisky köttbullar Whisky köttbullar! Saffransglas Saffransglas Lussebullar, ett måste till lucia… Baka egna lussebullar Grönkålssallad med granatäppledressing […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: