Klassiska hjortfärsbiffar

Himmelskt gott och lyxigt med klassiska hjortfärsbiffar men lite goda tillbehör! Jag har turen att ha några jägare i familjen som fixar fram fint hjortkött så att jag kan göra klassiska hjortfärsbiffar att sätta fram på middagsbordet. Och tur är väl det när familjen så gärna äter vilt under säsong, och vi tar gärna fram det ur frysen också om vi nu har något vilt där.. Det är ju så att det är väldigt gott att äta hjortfärsbiffar på klassiskt vis med potatis av något slag, gräddsås, svampsås eller till och med en bearnaisesås kan vara gott till. Om du lagar till många hjortfärsbiffar så kan du frysa in dem och ta fram vartefter. Du kan även tillaga biffarna med viltfärs om du har tillgång till det. (Viltfärs på hjort och vildsvin är också väldigt lyxigt och gott) På klassiskt vis servera gärna lingonsylt eller svartvinbärsgelé till hjortfärsbiffarna och pressgurka, rotfrukter, inlagda rödbetor eller något annat gott så har du en riktig kanonmåltid. Och även om hjortfärsbiffarna är goda som de är eller kalla på en macka så måste jag säga att de är allra godast med en god gräddsås som fått en stänk whiskey eller lite sylt i sig! Smaklig måltid!!

Hjortfärsbiffar ingredienser

Räcker till cirka 8 portioner

 • 1 kg hjortfärs
 • 1 dl vispgrädde
 • 0,5 dl vilt eller kalvfond
 • 1,5 dl ströbröd
 • 2 ägg
 • 5 finhackade schalottenlökar
 • 2 msk japansk soja
 • 2 msk finhackad rosmarin
 • 2-3 krm svartpeppar
 • salt efter smak
 • (vill du så kan du tillsätta 2-3 msk Dijonsenap eller lite vitlök)

Gör så här

 1. Blanda ströbrödet med vispgrädde, ägg, soja, fond och hjortfärs i en bunke och låt svälla i en kvart.
 2. Under tiden hackar du löken och fräser den lätt.
 3. Blanda hjortfärsen med löken, rosmarin, peppar och salt.
 4. Forma färsen till biffar.
 5. Stek hjortfärsbiffarna i smör på medelvärme.
 6. Servera med potatis och sås.

Recept och bild ©Malin Nordblom, Mail: fabfoodieswede@hotmail.com

Fler recept hittar du här: https://fabfoodieswede.com/2020/12/09/blomkalssoppa-med-smor/

Hej, tack för att du läste! /Malin