Spanskt ris

Inte alla vet att man odlar ris i Spanien, men här odlar man ”Arroz de Calasparra” vilket betyder ris från Calasparra och innefattar alla sorters ris som odlas här. Riset odlas runtomkring byn Calasparra som ligger i Murcia väster om Alicante där man vid Segura flodens rena vatten har odlat ris ända sedan 1700-talet. 1986 var Calasparra riset det första riset i världen att bli ursprungsmärkt ( Denominación de Origen Protegida – DOP) . De flesta odlarna (tror det var 95%) ingår i kooperativet Campo Virgen de la Esperanza som bildades 1962 och ägs av risodlarna. Kooperativet står för 95% av produktionen i området .

Olika sorters ris från Calasparra.

Bombaris

Även om det odlas olika sorters ris så är Bombariset det kändaste av de alla. Bombariset är enligt spanjorerna det absolut bästa riset i Spanien och används både till att tillaga en autentisk Paella och den kända Murcianska risrätten ”Arroz al caldero”, (ris i gryta). Bombariset är rundkornigt och innan tillagning är riskornen 5,2 mm långa, vid tillagning ökar de 100% i längd och tjocklek.

Riset har en hårdhet som den får på naturlig väg i slutet av mognadsprocessen och detta beror på hög temperatur och låg luftfuktighet (30-40%). De låga nivåerna av stärkelse (amylos) gör att riset inte klibbar.

Riset fylls i tygpåsar.

Att koka Bombaris

Använd 3-4 delar vatten/buljong och 1 del Bombaris, beräkna 90g per portion. Tillagningstiden är 20 minuter, eller så låter du det stå och puttra i en buljong länge så att det får smak av den. Perfekt ris att använda till grytor!

Produktionen sker i en anläggning i Calasparra som ägs av bönderna.
Påsarna fylls med ris för att sen snurra iväg för att sys ihop.
Tygpåsarna sys ihop för hand.
Risfälten ligger i anslutning till Segura floden.
Risfälten ligger fantastiskt vackert, och det enda man hör är vattnet från Segura.

Text och bild Malin Nordblom

YouTube https://www.youtube.com/channel/UC54wSKvpDghbvbU7hCIXu9A

Instagram https://www.instagram.com/fabfoodieswede/

About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag här.

1 Comment

Kommentera

%d bloggare gillar detta: