Spansk mat och råvaror

Att få laga mat och lära sig mer om de lokala råvarorna är något av det roligaste som finns när man är ute och reser! Jag hade äran att få laga mat med Juan Guillamón från den 1-stärniga Michelin restaurangen AlmaMater i Murcia. Och just mat från Murcia känns extra aktuellt att lära sig lite mer om eftersom just Murcia är den spanska mathuvudstaden i år – Spanish Capital of Gastronomy for 2021. Deras slogan är ”The garden of 1001 flavors” och med den förstår man att det finns mycket att prova på här! Och lite intressant tycker jag att det är med alla som reser till Alicante och andra kända orter, men de har aldrig besökt Murcia, Cartagena, Calasparra och en massa andra städer och byar med otroligt rikt matutbud. Gör det, du kommer att bli förvånad!

Paparajotes

Recept från Juan på AlmaMater

Här är recepten på några av rätterna jag fick lära mig att laga av Juan under en dag på CCT Murcia där man utbildar kockar och även har turistaktiviteter.

Paparajotes: https://fabfoodieswede.com/2021/10/01/paparajotes/

Marinera: https://fabfoodieswede.com/2021/09/25/marinera-tapas/

Murcia sallad https://fabfoodieswede.com/2021/09/24/sallad-fran-murcia/

Matlagning från det Murcianska köket.

Rik region

Murcia är en rik region där man hittar fisk, frukt, grönsaker och kött av bra kvalitet. Och att äta maten här i Spanien är ju svårslaget, allt är ju alltid godast på plats även om jag alltid släpar med mig en massa ostar, grönsaker och annat hem till Sverige. Ofta är maten på de flesta restaurangerna ganska enkel, för råvaran är så bra att man äter den med endast lite tillbehör. Det spanska köket har alltid imponerat på mig, och de spanska kockarna är otroligt duktiga och trevliga.

I många av rätterna i Murcia så använder man sig av olika sorters torkad paprika och chilifrukter.

Tonfisk, en viktig exportprodukt

Tonfisk är något man äter mycket av här, och en den största delen av den fångas av Ricardo Fuentes olika företag ända sedan 1984. De fångar tonfisken ute till havs, och tar sedan med den levande till kusten utanför Murcia (och andra ställen) där de håller tonfisken i stora havspooler tills de ska slaktas. All tonfisk fångas mellan maj och juni, och endast så mycket man har på sin kvot. När fiskarna är ute så är det alltid två kontrollörer med på båtarna, kontrollanterna ser till att man inte fångar för små fiskar och rätt antal. Det är strikta regler, och fiskarna tycker att det är lika viktigt att kvoterna hålls så att det inte blir urfiskat! Det kändes riktigt bra att höra kaptenen på en av fiskebåtarna berätta om detta eftersom just överfiske är ett problem världen över. Fuentes är den största leverantören av tonfisk till Japan, de levererar tonfisk för 350.000.000 Euro till Japan varje år!

Man äter tonfisk på många olika vis i Murcia.

Många spännande maträtter

I Murcia har man en massa lokala maträtter på sina menyer som man hittar på de flesta restauranger. Några av dessa har jag listat här, så håll utkik efter dessa!

Paparajotes är friterade citronblad med kanel och florsocker.

Ris, här äter man Calasparra ris och då ofta serverat i en gryta eller som paella.

Marineras, rysk sallad på U-formade brödpinnar med ansjovis på toppen.

Bicacleta, som marineras men utan ansjovis på toppen. Älskar att den heter cykel:)

Citroner, granatäpplen, fikon och apelsiner växer lite här och där i städer och i naturen. Gudomligt gott att plocka!

Det finns väldigt mycket mer att äta här, pröva dig fram!

Calasparra ris

Just riset är de otroligt stolta över här, och du kan läsa mer om det i ett annat inlägg; https://fabfoodieswede.com/2021/10/04/spanskt-ris/

Ostprovning på Lechera de Burdeos i Murcia.

Lokal ost

Först för några år sedan började man producera lokal ost i Murcia provinsen. Jag förmodar att de var så vana vid all god ost som redan producerades i Spanien att de inte tänkte på att producera egen helt enkelt. Men här finns både får, getter och kor, så det är verkligen lokala ostar som produceras här. De lokala ostarna blir man ofta serverad på restauranger eller så kan man köpa med sig en bit och äta hemma. Det finns en riktigt fin ostbutik som koncentrerar sig på just lokal ost och vin. Här kan man även boka in sig på en ost och vinprovning om man är lite mer nyfiken. Jag föll för deras olika getostar men även en med rosmarin som var fantastiskt god.

Lechera de Burdeos, C. Plano de San Francisco, 10, 30004 Murcia

Ostbutiken La Lechera de Burdeos ligger precis vid marknaden.

Marknad i Murcia

Om du som jag tycker om att handla mat på marknader, både för att äta på plats men även för att ta med dig hem så är marknaden ett ställe för dig. Det finns både inne och ute marknad i Murcia:

 • Mercado de Abastos de Verónicas – C. Plano de San Francisco, 10, B, 30004 Murcia öppet 9-15. Den stora inomhusmarknaden som är öppen fram till 15.
 • På måndagar kan man handla på Calle Mercado, Avenida San Juan Bautista mellan 9-14.
 • I olika områden på onsdagar så hittar man marknader i olika områden i Murcia, Casillas, Churra, Puntal, Raya, San José, Torreagüera och Zarandona. Öppet mellan 9-14.

Men dubbelkolla med ditt hotell eller turistbyrån för att försäkra dig om öppettiderna eftersom de kan ändras.

 • Mercado de Abastos de Verónicas
 • Att tänka på

  I Spanien är de flesta butiker stängda för siesta på eftermiddagen. Det är då de flesta äter eller vilar upp sig. För butikerna har sedan öppet på kvällen så man behöver en paus under dagen, även om de flesta inte sover nuförtiden under siestan.

  Men Juan Guillamón från AlmaMater.

  Text och bild Malin Nordblom

  About

  EAT, DRINK, TRAVEL AND ENJOY! Love traveling for food! E-Mail: fabfoodieswede@hotmail.com Insta: fabfoodieswede

  No Comments

  Kommentera

  %d bloggare gillar detta: