Julkrans med Parmigiano Reggiano

Så var det dags att äta en massa gott och komma på en massa nya idéer, den här fina julkransen med Parmigiano Reggiano passar perfekt på julbordet! Och visst blir det vackert med en julkrans på bordet!

Ingredienser

Tidsåtgång: ca 55 minuter, plus tid för jäsning

Ca 8 portioner (2 skivor per person)

 • 500 g vetemjöl, plus lite extra för utbakning
 • 1 tsk salt
 • 1 msk strösocker
 • 1 rågad tsk torrjäst
 • 3 dl ljummet vatten
 • 4 msk röd pesto eller soltorkad tomatpuré
 • 2 msk finhackad färsk rosmarin
 • 150 g finriven Parmigiano Reggiano
 • 1 msk vallmofrön eller sesamfrön
 • Parmigiano Reggiano i skivor och rosmarinkvistar att dekorera med.

Oliver, kronärtskocka och soltorkade tomater i olivolja för servering

Gör så här:

1. Måtta upp mjölet i en stor bunke och tillsätt salt, socker och jäst. Häll i vatten och blanda för hand, knåda därefter ihop till en deg.

2. Stjälp upp degen på en lätt mjölad yta och knåda den väl i 10 minuter. Lägg över den i en stor oljesmord bunke och täck den med en ren handduk. Låt jäsa på en varm plats till dubbel storlek (ca 1 timme).

3. Knåda degen lätt i 1 minut och kavla därefter ut den på en lätt mjölad yta till en rektangel på cirka 50 x 30 cm.

4. Bred röd pesto eller soltorkad tomatpuré över degen. Lämna 2 cm längs ena långsidan. Fördela rosmarinkvistar och Parmigiano Reggiano jämnt över degen. Börja med den yttre långsidan och rulla ihop rektangeln till en korv. Tryck ihop den på långsidan så att den stängs. Forma rullen till en ring och fäst ihop ändarna.

5. Lyft över kransen på en stor, smord bakplåt. Skär 16 jämna skivor med en vass kniv. Skär inte helt igenom och se till att bevara cirkelformen. Skivorna ska vara vända med snittytan uppåt. Strö över vallmofrön eller sesamfrön. Låt jäsa på en varm plats i 30–40 minuter.

6. Förvärm ugnen till 210 °C, varmluft 190 °C, medan degen jäser. Grädda flätan i 20–25 minuter tills att den är fluffig och gyllenbrun. Låt flätan svalna på galler.

Lägg på Parmigiano Reggiano och rosmarinkvistar. Servera med oliver, kronärtskocka och soltorkade tomater i olivolja.

Receptet fick jag av min norska vän i Norge som arbetar med Parmigiano Reggiano.

About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag här.

1 Comment

 • Här hittar du mina julrecept - 29 november, 2021 at 11:18 Reply

  […] Julkrans med Parmigiano Reggiano Snabbkola 10 minuterskola, goda och lättgjorda!!! Saffranspannacotta Laga en saffranspannacotta i jul. Saffranskyckling med spännande smaker Mjuk pepparkaka En riktigt god mjuk pepparkaka med kristyr. Knäck på två olika sätt Knäck, ett måste i december? Saffranskaka med mandelmassa Härlig kombination av saffran och mandelmassa. Baka pepparkakor Att göra en egen pepparkaksdeg. Kristyr på olika sätt Kristyr till kakorna. Warm Apple Cocktail En engelsk kassiker. Wassail Dona Saffron by Malin Mitt eget julcocktail recept. Saffransparfait Väldigt god julefterrätt. Chokladkola Julkola till tomten. MINTKYSSAR Mintkyssar är en klassiker på jule MORMORS KÖTTBULLAR Köttbullar smakar godast när de rullas små.. Whisky köttbullar Whisky köttbullar! Saffransglas Saffransglas Lussebullar, ett måste till lucia… Baka egna lussebullar Grönkålssallad med granatäppledressing […]

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: