Saffranspaj

Nu har jag verkligen lagat det mesta man kan med saffran, men man äter ju saffran mest i december så det gäller att passa på! Saffranspajen är nog min mans favorit under denna julen, han smakade ganska så mycket av pajen:) Så vill du få någon att gilla något som inte är så förtjust i kakor så kanske en saffranspaj funkar som julkaka eller juldessert.

Ingredienser

Du behöver en 22 cm pajform

8 portioner

 • 300 gram Digestive kex
 • 2,5 msk strösocker
 • 125 gram smält smör
 • 2 msk gräddfil
 • 400 gram söt kondenserad mjölk
 • 1 dl apelsinjuice
 • 0,5 gram saffran
 • 4 äggulor

Så här gör du

 1. Värm upp ugnen till 175 C.
 2. Lägg ner Digestive kexen i en mixer och mal sönder dem, blanda sedan ner strösocker och smör. Mixa!
 3. Tryck ner de krossade kexen i en 22 cm form. Pressa, och låt komma upp lite högre på kanterna.
 4. Baka pajskalet i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Sätt sedan åt sidan för att svalna i 10 minuter medan du förbereder det andra.
 5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
 6. Blanda saffran med apelsinjuice och sätt åt sidan.
 7. Blanda den kondenserade mjölken och gräddfilen med äggulorna.
 8. Häll i apelsinjuicen och vispa runt så allt är blandat.
 9. Fyll pajskalet med blandningen.
 10. Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Pajen är klar när du kan sticka en skarp kniv eller provsticka i pajen och den kommer upp ren.
 11. Låt saffranspajen svalna lite innan den sätts in i kylen. Låt den gärna stå i kylen några timmar innan den ska serveras.
 12. Vill du så dekorera med tex pepparkakor eller bär.

Hoppas det smakar!

Malin

About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag här.

2 Comments

 • Här hittar du mina julrecept - 13 december, 2021 at 17:04 Reply

  […] Saffranspaj Lussekatter, lussekringlor och lusseflätor Saffransmaränger med choklad Saffransmousse med pepparkakssmulor Saffranscookies med vit choklad Saffranspannacotta […]

 • Apelsin och saffranspaj - 26 december, 2021 at 15:18 Reply

  […] Apelsin och saffranspaj är en variant av min saffranspaj men den här är gjord med en pepparkasbotten och på färskpressade apelsiner. Till apelsin och saffranspajen har jag använt mig av lite av pepparkakorna som finns kvar efter julafton, de utgör en en bra bas till en pepparkakspajbotten. Grädden har jag färgat med karamellfärg vilket ger en fin kontrast. Vill du hellre baka en paj med digestivebotten så hittar du receptet här https://fabfoodieswede.com/2021/12/07/saffranspaj/ […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: