Lo Hei! Recept på Yu Sheng och historien

Nu när jag flyttat till Singapore så får jag lägga till en ny rätt på min kinesiska nyårsmeny, Yu Sheng /Lo Hei. Lo Hei som betyder att kasta upp lycka/välstånd är vad man säger när man blandar Yu Sheng med vänner, kollegor och familj. Under tiden ni kastar / blandar ihop ingredienserna så önskar ni varandra gott nytt år, lycka och välgång. Du bör lyfta YuSheng salladen så högt som möjligt när ni blandar för att välkomna ett större välstånd och mer lycka under det nya året. Nedan hittar du Chopsueys recept som serveras på deras restaurang i Singapore, men du hittar även alternativ på ingredienser och en enklare sås som jag gjorde. Du hittar fler recept på kinesisk nyårsmat på bloggen:

Recept på Yu Sheng inför det kinesiska nyåret.

Yusheng

För väldigt länge sedan i städerna Jiangmen och Shunde (Guangzhou) firade stadens fiskare den 7:e dagen av månnyåret, eller 人日, som antas vara hela mänsklighetens födelsedag. Den här dagen festade fiskarna på sina fångster som ofta bestod av en rå vanlig karprätt som blandades med sojasås, vinäger, jordnötsolja, inlagd schalottenlök och strimlade grönsaker.  De kallade rätten yusheng, som innehåller tecknen för både “鱼” (fisk) och “余” (överflöd), såväl som “生”, som betyder både “rå” och “liv”. Så yusheng betyder även “överflöd av rikedom och långt liv”.
Yusheng introducerades i Singapore av kantonesiska och Teochew-invandrare från Kina. Sedan 1930-talet har det som började som en enkel rå fiskrätt har förändrats flera gånger för att bli den rätt den är känd som idag, Lo Hei.  De tidigaste invandrarna i Singapore anpassade rätten och ersätte karpen med en slags sill för att undvika parasiterna från karpen. Under 1900-talet bestod Yusheng av rå fisk, skivor av gurka, rädisa och koriander toppad med vinäger, olja och socker. Rätten har genom åren utvecklats för att passa de lokala ingredienserna. 1933 började “Loong Yik Kee Restaurant” introducera sin version med tillsats av inlagda grönsaker, socker och vinäger. 1964 kom fyra kockar på den nyöppnade Lai Wah Restaurant (känd som de “fyra himmelska kungarna”) Loke Yuke Pui, Than Mui Kai Yu, Hooi Kok Wai och Sin Leung, med en sjufärgad rå fisksallad.  Deras version introducerades med fler färger och dofter och serverades med mer textur och även med ett jordnötschips.

Yu Sheng recept

Du behöver en mandolin eller en spiralizer eller något annat som gör att du kan få nudel liknande grönsaker.

Del 1:

 • 20 gram pumpa
 • 20 gram rotselleri
 • 20 gram Röd cikoria (även kallad italiensk cikoria eller radicchio)
 • 50 gram mungböna, skär av “toppen” och ha till något annat
 • 20 gram kale
 • 15 gram Mesclun sallad(Asiatisk Bladmix)
 • 20 gram röd rädisa
 • 20 gram granatäpplekärnor
 • 20 gram pomelo
 • 10 gram russin
 • 10 gram mixade kryddor (koriander, Thai basil, sweet basil, lemon balm)

Del 2;

 • 20 gram jordnötter
 • 20 g svarta eller vita sesamfrön
 • 1 liten påse pok chui chips (ca 1 dl)
 • 120 gram inlagd lax/regnbåge (eller rökt lax)
 • 20 gram brunt ris
 • 1 limeblad

Såsen: (en annan variant på såsen hittar du längre ner)

 • 1 tsk calamansi juice (även kallad Filipinsk lemonad)
 • 1 tsk plommonsås
 • 1 tsk marmelad
 • 1 tsk Japansk vinäger
 • 1 tsk citronjuice

Instruktioner:

 1. Blanda ihop såsens ingredienser och sätt åt sidan.
 2. Använd dig av en en mandolin eller spiralizer för att julienna morötter, pumpa,rädisa, chicory och rotselleri.
 3. Skölj de andra grönsakerna och låt dem rinna av.
 4. Börja sedan med att lägga upp alla ingredienserna från del 1 på en stor tallrik.
 5. Lägg sedan upp ingredienserna från del 2 i små högar runt om på tallriken.
 6. Häll såsen över din sallad och önska varandra gott nytt år!

Alternativ på Yu Sheng innehåll

Yu Sheng kan innehålla många olika ingredienser, och sen toppar man med en plommonsås. Några av alla ingredienser som passar hittar du nedan. Välj en fisk, 2-5 olika sorters strimlade grönsaker(använd en spiralizer), någon inlagd grönsak i mindre bitar, 1-2 olika sorters frukt i små bitar, krossade jordnötter, sesamfrön, krossade Wontonchips och toppa med såsen. Yu betyder fisk, men äter man inte fisk så hoppar man över fisken! Tänk på att de strimlade grönsakerna är viktiga eftersom man ska dra dem uppåt för tur!

 • Rå lax, Abalone(havsöra), Karp eller annan rå fisk
 • Krossade jordnötter
 • Rättika, strimlad
 • Gurka, strimlad
 • Morot, strimlad
 • Paprika
 • Rödbetor , strimlade
 • Koriander
 • Inlagd ingefära
 • Pomelo
 • Mango
 • Papaya
 • Grapefrukt
 • Wontonchips
 • Sesamfrön
 • Limeklyftor

Plommonsås

Plommonsåsen du köper ska blandas med sesamolja och vatten.

 • 3 msk plommonsås på burk i en asiatisk butik eller så kokar du upp en egen
 • 4 msk färskpressad limejuice
 • 1 msk sesamolja
 • 1 tsk flytande honung

Fler recept och mycket annat hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin