Ikan Bilis med jordnötter

Ikan betyder fisk på Malaysiska och även på några andra språk, Ikan Bilis är friterad torkad ansjovis som serveras med jordnötter. I Malaysia, Indonesien, Thailand och Singapore serverar man ofta Ikan Bilis till Nasi Lemak, men Ikan Bilis med jordnötter som en snack i solen och något gott att dricka till är en riktigt bra kombo det också. Ikan Bilis i det Malaysiska köket är torkade små ansjovis på cirka 2-5 centimeter. Det ska vara just den sortens torkad ansjovis eftersom de mindre och större varianterna smakar helt annorlunda, du hittar dessa i många välsorterade affärer i Sverige och även i online butiker. Här snackar vi små fiskar fullpackade av umami, enligt vissa det bästa snacket till en öl eller ett glas rosé i solen. Detta är ett riktigt lättlagat recept men tänk på att du ska skölja både jordnötter och den torkade ansjovisen först, dessa ska sen hinna torka så planera in det några timmar innan! Det är även gott att servera en chiliröra att doppa dem i, en Sambal Tumis.

Tänk på att det ska vara just torkad ansjovis till Ikan Bilis! ©Malin Nordblom

Ingredienser:

 • 100 gram torkade ansjovis
 • 200 gram råa jordnötter
 • ca dl neutral matlagningsolja
 • 1 tsk strösocker (hoppa över om du vill)
 • salt

Så här gör du:

 1. Skölj den torkade ansjovisen och lägg dem på hushållspapper eller på en ren kökshandduk för att torka i några timmar.
 2. Skölj av jordnötterna, och låt även dem torka på ett annat hushållspapper eller kökshandduk.
 3. När jordnötter och ansjovis har torkat så värmer du upp olja i ett järn.
 4. Börja med att lägga i jordnötterna och skaka runt dem i järnet tills de är klara. När de börjar låta så tar du bort dem från järnet och lägger dem på ett rent hushållspapper för att få bort lite av oljan.
 5. Nu lägger du i den torkade ansjovisen i järnet. De är klara när de är gyllenbruna. De måste vara helt torra i mitten så att den inte blir sega i mitten.Låt dem ligga på ett hushållspapper lite snabbt och lägg sedan upp ansjovis och jordnötter i en skål. Salta och sockra och skaka runt dem.
 6. Förvara torrt och i en lufttät burk med lock. De håller i några veckor!!
Salt, socker och även lite chili flakes kan vara gott på Ikan Bild ©Malin Nordblom


Fler recept hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin