HÅLLBAR SHOPPING I HELSINGFORS

Jag blev förvånad när jag var i Helsingfors för de tar verkligen hållbar shopping på allvar, och det var något jag inte visste. Men som konsument har du verkligen möjligheten att shoppa på ett mer hållbart sätt, och ju mer vi tänker på vilka avtryck vi gör dessto bättre blir det! En av butikerna som jag verkligen tyckte om var Lovia-butiken. Den grundades 2014, men de första åren koncentrerade de sig bara på att ta reda på vad som var möjligt att använda och rädda från läderproduktionen. Läderavfall är ett mycket stort problem över hela världen, och det är trevligt att se att någon tar hand om en liten procentandel av allt det. Men det finns cirka 800.000 ton läderavfall att ta hand om, så det är uppenbarligen mycket kvar att göra. Lovia producerar vackra väskor från läderavfall till överkomliga priser. Och jag blev helt kär i deras Trash bag. Se mer här Lovia Collection

Anna Pyyhtiä och Minna Aalto startade Nudge webbutik för tio år sedan, och idag driver de en av Helsingfors mest intressanta butiker med en mängd olika saker. Du kan köpa begagnade jeans, funky smycken, krämer, babykläder, skor etc. Jag skulle säga att det är svårt att inte hitta något här! Anna och Minna anstränger sig verkligen när de väljer vad de ska sälja i sin butik. De flesta artiklarna i butiken har en historia. Deras personalkläder säljs när det är dags att byta.

Nudge, Yrjönkatu 30, 00100 Helsinki www.nudge.fi

Mitt nästa stopp var på Fashion Garden som finns i Kämp Galleria. Här fanns det så mycket spännande finska kläder och prylar! Och även en restaurang.

Galleriet är 20 år gammalt, och många av dem som har butiker här är lokala designers som arbetar med hållbara material. Det finns också en pop up-plats som förändras varje månad, du hittar musikevenemang, artister och de har till och med något som heter Trädgård och vänner dit de bjuder in intressanta lokalt kända människor. Om du gillar hattar så har “éN Hats” handgjorda hattar. De hade till och med några hattar med i Sex and the City! Hattarna formas med vattendriven ånga och tillverkas endast några kvarter från Kämp.Arela säjer klassisk cashmere designad av Maija Arela. Riktigt snygga kläder, med en liten italiensk touch! Och fördelen med cashmere är att den håller länge!

Du hittar massor av butiker på KÄMP

Kämp Galleria, Pohjoisesplanadi 33, HelsinkiMitt sista stopp var på Relove. Det är både en second hand shop och ett cafe. Jag hittade en vacker gammal kimono som Leena hade tittat på dagen innan, jag slog till! Här lämnar folk in kläder som säljs på kommission, och butiken är full av folk som letar fynd! Jag hann aldrig testa deras cafe, jag får göra det nästa gång.

Relove, Sandelsinkatu 6, HelsinkiTack Leena för att du visade mig Helsinki! Kiitos!