Abbe Ibrahim

Jag träffade Abbe Ibrahim, VD för Operakällaren i Stockholm. Abbe Ibrahims karriär i huset tog sin början redan när han som 14 årig började arbeta som diskare på Operakällaren. Så är det någon som kan stället så är det Abbe Ibrahim! Jag ställde lite frågor till Abbe:
 
Vilket är ditt favorit matland/ stad?
– Istanbul 
Kan du dela en av dina mest minnesvärda matupplevelser?  
– En gång när jag var och dök på Kuba, så kom det med en kock på den lilla båten vi åkte i. Vi fångade två humrar och kocken steker upp dem till oss med citron, lite chili i olja och vitlök. Till det en kall öl, en fin matupplevelse som var både enkel och god!  Ett annat fint matminne är när jag var i Ho Chi Minh i Vietnam och där var en cykel Cantina. Jag satt i all enkelhet på en ölback och åt skaldjur som var så fantastiskt goda! Sen har jag en till, när jag var i Somalia med mitt vattenprojekt. Vi blev serverade Naan bröd, nystekt ris, en perfekt grillad kyckling, lamm och scampi. Det finns ju så många fina matminnen som är fina att se tillbaks på.
Vad är du stolt över?
– Över Operakällaren Foundation där vi samlar in pengar till att bygga brunnar, toaletter och att de ska kunna tvätta sig. Vi lägger mest krut på de unga tjejerna för de tar sedan hem informationen om hur man ska ta hand om sig och sköta sin hygien. I höstas fick vi in 7.8 miljoner (innan har vi samlat in 30 miljoner på 11år)
Vad är det konstigaste du har ätit?
– Det var i Vietnam , sprit med en giftig orm som låg i en sprit marinad. 
Vilken maträtt är bäst att förföra någon med?
– En enkel krämig tryffelpasta. 
Du har ett spännande arbete på en ikonisk plats, men vad är det roligaste med ditt arbete?
– Att man får möjlighet att förvalta Arvet vidare, man bidrar till utveckla gastronomin i Sverige hela tiden. 
Vad föredrar du, drink eller champagne?
– Champagne 
Vilken är den bästa baren du varit på? 
– Den finns en jättefin bar på stranden i Zanzibar. De serverar nästan bara rom, och där har jag fått den bästa drinken någonsin. Inramningen där var fantastisk! 
Har du någon önskegäst?
– Charlie Chaplin, min pappa och Kofi Annan. 
Lagar du mat? 
– Ja på landet, där grillar jag mycket fisk. Och hemma på helgerna, annars är det mest praktiska måltider. 
Vad vill du mer göra med ditt liv yrkesmässigt?
– Jag vill jobba med vattenprojektet på heltid. En dag;) 

Tack Abbe för att du delade med dig av allt!

Bild och intervju Malin Nordblom

Hej, tack för att du läste! /Malin