Klassiska hjortfärsbiffar

Himmelskt gott och lyxigt med klassiska hjortfärsbiffar och lite goda tillbehör! Jag har turen att ha några jägare i familjen som fixar fram fint hjortkött så att jag kan göra klassiska hjortfärsbiffar att sätta fram på middagsbordet lite då och då, men det går lika bra att köpa i affären såklart… Och tur är väl det när familjen så gärna äter vilt under säsong, och vi tar gärna fram det ur frysen också om vi nu har något vilt där.. Jag äter gärna hjortfärsbiffarna på klassiskt vis med potatis av något slag, gräddsås, svampsås eller kanske en bearnaisesås. Eller servera med lingonsylt, svartvinbärsgelé och pressgurka, rotfrukter, inlagda rödbetor eller något annat gott så har du en riktig kanonmåltid. Du kan även tillaga biffarna med viltfärs om du har tillgång till det. (Viltfärs på hjort och vildsvin är också väldigt lyxigt och gott) Och även om hjortfärsbiffarna är goda som de är eller kalla på en macka så måste jag säga att de är allra godast med en god gräddsås som fått en stänk whiskey eller lite sylt i sig! Hjortfärsbiffar kan med fördel frysas in och tass fram efter behov. Smaklig måltid!!

Hjortfärsbiffar ingredienser

Räcker till cirka 8 portioner

 • 1 kg hjortfärs
 • 1 dl vispgrädde
 • 0,5 dl vilt eller kalvfond
 • 1,5 dl ströbröd
 • 2 ägg
 • 5 finhackade schalottenlökar
 • 2 msk japansk soja
 • 2 msk finhackad rosmarin
 • 2-3 krm svartpeppar
 • salt efter smak
 • (vill du så kan du tillsätta 2-3 msk Dijonsenap eller lite vitlök)

Gör så här

 1. Blanda ströbrödet med vispgrädde, ägg, soja, fond och hjortfärs i en bunke och låt svälla i en kvart ungefär.
 2. Under tiden hackar du löken och fräser den lätt så att den blir genomskinlig på mellanvärme.
 3. Blanda hjortfärsen med löken, rosmarin, peppar och salt.
 4. Forma färsen till biffar, platta små burgare eller som tjocka prinskorvar.
 5. Stek hjortfärsbiffarna i smör på medelvärme.
 6. Servera med valfria tillbehör.

Recept och bild ©Malin Nordblom, Mail: fabfoodieswede@hotmail.com

Fler recept hittar du här: https://fabfoodieswede.com/2020/12/09/blomkalssoppa-med-smor/

Hej, tack för att du läste! /Malin