Gail Simmons

Snart sänds den sjuttonde säsongen av Top Chef där Gail Simmons är en av domarna tillsammans med Padma Lakshmi, Tom Colicchio och flera spännande gästdomare. I år vinner man bland annat 250.000 dollar! Gail har varit med i flera andra TV-shower, skrivit kokböcker och är matskribent. Jag ställde några frågor till Gail:

Först av allt, hur kommer det sig att du valde detta yrket?

-Det finns många orsaker till det, min mamma var hemkunskapslärare och matskribent under 70 och 80-talet i Toronto, Kanada. Hon var en riktigt bra kock, och vi hade alltid en massa god mat hemma. När jag gick ut college så kom jag på att jag tyckte om att skriva, och att jag ville kombinera skrivandet med maten. Jag drogs hela tiden till alla mattidningarna och kokböcker och läste allt jag kom över. När jag sedan bestämde mig för att arbeta med detta så flyttade jag till New York och började på Culinary School. Jag lärde mig att laga mat så att jag kunde skriva om det.

Trodde du att Top Chef skulle bli den succén det är när den startade?

-Aldrig! När vi gjorde den första säsongen kunde vi aldrig drömma om att den skulle bli en så stor succé! Det är femton år sedan och serien förändrade mitt liv och gav mig den mest fantastiska erfarenheten man kan få. Jag hade inte en tanke på att arbeta med TV, mitt mål var att skriva om mat och kockar. Mattelevision var inte stort när vi började för 15 år sedan.

Finns det några extra minnesvärda stunder från någon show?

-Alla säsonger har något. Jag kan inte välja, det finns så många stunder med fantastisk mat, gäster, ställen jag aldrig trodde jag skulle besöka och av någon anledning gråter jag under varje säsong. Det kan vara av glädje, lycka eller något annat. Att få följa alla dessa duktiga kockar under serien som kämpar så hårt gör mig otroligt stolt. Vi reser över hela världen och har med några av de bästa kockarna i världen som gäster. Jag har fått möta så många kockar som jag aldrig trodde jag skulle få träffa.

Har du någon erfarenhet av det svenska köket?

-Jag har aldrig varit i Sverige, men har velat åka dit i flera år. Många av mina vänner är svenska, en av dom är min väldigt goda vän Marcus Samuelsson som har sagt till mig under flera år att jag måste besöka Sverige. I sommar ska jag äntligen till Sverige för att gå på ett bröllop! Jag har varit på några olika svenska restauranger i New York, och jag gillar verkligen dom. Marcus har lagat mat till mig flera gånger, och han lär mig en massa om det svenska köket. Det ska verkligen bli roligt att besöka Sverige!

Vad tror du är den nästa stora saken alla vill äta?

-Det är olika i hela världen så jag kan bara gissa på vad vi i Amerika kommer att äta. Vi äter väldigt regionala maträtter från olika delar av världen som till exempel indisk eller mexikansk mat från någon viss del av landet. Man väljer inte att äta mat från ett land, utan väldigt specifik mat som mat från Isaan i Thailand. När många reser över hela världen så blir vi mer intresserade av något specifikt från en region i det landet. I New York kan man verkligen äta mat från hela världen varje dag, jag älskar verkligen att ha den möjligheten.

Hur är det att döma, väger någons röst tyngre eller är ni alla likvärdiga?

-Vi har alla arbetat med detta så länge, Tom har varit kock i över 30 år, Padma har skrivit om mat från hela världen i 20 år, och våra gästdomare är alltid några av de bästa som finns. Det är en av de sakerna jag gillar med showen, att allas röst väger lika tungt. Så även om vi alla har olika åsikter, så måste vi samsas om och komma till ett gemensamt beslut.

Hur lång tid har ni på er vid Judges Table, och är det svårt att komma till ett gemensamt beslut?

-Ibland är det enkelt för någon har gjort ett misstag, men eftersom vi har arbetat med serien så länge så är det enklare idag eftersom vi har många års erfarenhet. Det brukar ta 3-4 timmar, men av dem ser bara ungefär 12 minuter i showen.

Finns det någon mat du gärna lagar när du är hemma i ditt eget kök?

-Inget speciellt, jag lagar det jag känner mig inspirerad av just då. Ofta beror det på vilka resor jag varit på, och vilken säsong det är. Under vintern blir det mycket soppor, stuvningar, bräserat kött och rostade grönsaker. När det är sommar så lagar jag fräscha sallader och grillat. Men det beror verkligen på vilket humör jag är på, jag tycker även om att laga nya rätter till mina små barn så att de ska få smaka på olika sorters mat.

Vad gör du alltid när du besöker ett nytt land?

-Jag gör alltid upp en lista på olika restauranger jag vill äta på och bokar alltid bord på några olika restauranger. Men jag ser alltid till att ha tid för några spontana restaurangbesök som jag får höra talas om när jag väl är där. Men jag vill även hinna med att äta street food och gå på något cafe. Mina vänner kommer ofta med tips om vad och var jag ska äta, men jag vill kunna vara lite spontan också!

Vad för andra passioner har du förutom mat?
-Resa, men eftersom jag är ifrån Kanada så tycker jag mycket om att hålla på med utomhus aktiviteter som att åka skidor, paddla kanot, och att vandra.

Har du någon tatuering?

-Nej, och ibland känns det som att jag är den enda i Brooklyn som inte är tatuerad.

Av Malin Nordblom

Nya säsongen släpps på Hayu den 20 mars och sedan kommer det nya avsnitt varje fredag!

Hej, tack för att du läste! /Malin