Restaurang Aira

Ute på Biskopsudden på Djurgården ligger en av Sveriges absolut mest spännande restauranger, Aira. Det är Tommy Myllymäki och PG Nilssons moderna matpalats som andas lyx i en vacker vilsam miljö alldeles precis vid vattnet. Det är en nästan religiös upplevelse att äta här, och man får känslan av att man checkar in på ett lyxigt retreat på Djurgården i Stockholm. Musiken är lågmäld, och vi hälsades välkomna av den otroligt trevliga Johan Lindberg i entrén. Efter att ha hängt upp våra ytterkläder så slussade han oss vidare in i lokalen, förbi det öppna köket på restaurang Aira där man kan se allt som händer på de olika stationerna. Det är inte bara Tommy Myllymäki som har fått en massa priser utan ända sedan starten har man blivit flertalet belönade av bland annat Michelin och 50 Best restaurants.

Jag älskar att iaktta vad som händer i köket!

Vita dukar och mys, går det?

Det är en stor modern byggnad där man har lyckats med konststycket att binda ihop allt så att det känns just mysigt. Och det är just så jag vill ha det på en restaurang av denna kalibern, för även om det är maten som är i fokus här så ska såklart allt annat vara av samma klass. Och att känna sig avslappnad när man äter just fine dining är inte alltid fallet.

Aira i ett vintervitt Stockholm.

Byggnaden

Jonas Bohlin står bakom hela bygget och inredningen. Just Jonas Bohlin var ett krav från PG Nilsson när han gick in som delägare i AIRA. Byggnaden passar verkligen in vid vattnet, och bygget ser ut som ett skeppsvarv med sina olika delar. Man har använt sig av svenska material som trä, stål, betong och glas och är byggt för att hålla länge. Och även om Jonas Bohlin står bakom allt, så har Tommy och de andra haft idéer och tankar om allt.

Inspiration från olika länder, detta tar mig tillbaks till Frankrike med de vackra mässingspelarna.

Inredningen går i klassisk stil som kommer att hålla länge!

Jonas Bohlin står bakom inredningen också, och det är glas, vackra skira tyger, mässing och trä som ger ett lugn över hela restaurangen. Det är högt i tak men man har lyckats att skapa en miljö där man endast hör ett lågt sorl, vilket imponerade på mig. På väggarna hittar man bland annat kakel som har återproducerats från en utgången modell av Höganäs, unika lampor, stolen SAGA av Åke Axelsson och en massa vackra tallrikar, bestick och allt som nu behövs på en restaurang. Men allt här är noga utvalt, om du åker hit så ta dig en titt på alla detaljer! För från den minsta smörkniv, till badrummen är värda att tittas lite extra på!

Dillkrustad med kräm på brynt smör och hummer.

Maten på Aira

Förväntningarna var ganska höga när jag gick hit eftersom gänget som arbetar här är otroligt duktiga och man har lyckats med att få hit några av Sveriges duktigaste kockar, samtidigt som de inte har varit igång ett år ännu och det är en pandemi.. Men maten var helt fantastisk, faktiskt en av mina bästa matupplevelser och garanterat med på min topp tio lista i världen. Vi fick in några kanapéer först av allt. Det var helt olika varandra både vad gäller utseende och smaker. Efter varje rätt tänkte jag att det var synd att jag inte åt den sist eftersom den var så god, men det visade sig att nästa var lika fantastisk. Man arbetar med olika texturer, färger och smaker och det är små konstverk som presenteras.

Smörkex med kräm på Almenäs Tegel tillsammans med blodapelsin och tryffel.
Pâte à choux med en tuppleverkräm kokad med gula russin, portvin och Madeira.
Chawanmushi

Sedan serverades en chawanmushi med kungskrabba som tog en till Japan och dess rena smaker. Det som är roligt på Aira är att det är som om helt nya scener spelas upp vid varje ny rätt som presenteras. Man har verkligen ingen aning!

Chawanmushi med friterat grönkålsblad.

I tät följd efter chawanmushin så blev vi förflyttade till Norden med dykfångade norska pilgrimsmusslor som var eldade. Dessa serverades med en emulsion på sesamfrön, forellrom, kålrabbiskiva och en cevichedressing gjord på fermenterade krusbär och wasabiolja. Dykfångade är när någon dyker ner med tuber och plockar upp de största och finaste pilgrimsmusslorna. Dessa var helt galet goda!!!

Pilgrimsmusslor.

Havskräftornas havskräfta!!

Sedan kom Tommy ut med nästa rätt, vilket nog måste vara en av deras signaturrätter. En lätt ångad havskräfta med ingefärsolja på tallriken och en smörsås med råjuicad kålrot och kaviar vid sidan. Vi åt den andaktsfullt och i små bitar så att den skulle vara så länge som möjligt. För detta mina kära läsare är något alla borde få smaka på! Den asiatiska touchen kombinerat med det svenska var en riktig fullträff! Tack Tommy!!!

Jag önskar att man kunde slicka på skärmen, den här vill jag ha fler gånger!!

Det fortsätter..

Efter alla dessa rätter borde man kanske vara mätt, men eftersom räterna är små och lätta så fortsatte vi till nästa del av showen, och då var det en pärlhöna jag hade spetsat in mig på. Pärlhönan kommer från Rosa Skattlådan i Skåne Tranås. De serverade bröst och färserat lår med trumpetsvamp tillsammans med en puré på vattenkrasse och skysås med persika. Så många smaker som alla hade sin plats på tallriken, den här såg ganska “vanlig” ut när den kom in men den var otroligt smakrik. Jag har faktiskt tänkt på just den här rätten flera gånger efter att jag var på AIRA.

Pärlhöna a’la AIRA.

AIRA’s eldshow

Går du på cirkus så har du eldslukare, går du på AIRA så har du flamberade aromaäpplen vid bordet. En perfekt början på slutet som bestod av flera efterrättsserveringar. Som tur är så är varje rätt ganska liten, och då orkar man ju såklart att prova på många olika.

Fler restauranger borde flambera vid bordet, speciellt när man äter en tre timmars lunch. Det blir som en paus på teatern, och sen är man redo för dessert!
Flamberade aromaäpplen med karamell, calvados, granskottsolja och kamomill, serverat på en av de vackraste tallrikarna jag har sett!

Mandarindessert

Jag hade fått tips om att jag var tvungen att testa deras mandarindessert, så då gjorde jag glatt det! Den var blancherad tre gånger, pocherad i 16 timmar och sen kokad i sockerlag i 16 timmar! Efter det så hade man fryst in mandarinen för att sedan gröpa ur den och fylla den med en yuzu mandarinsorbet som serverades med en kanelparfait och mandarinkräm. En perfekt avslutning innan vi drack kaffe i orangeriet med tillhörande små praliner.

Jag förstår hypen, mandarinen är ett måste!

Tommy Myllymäki

Tommy är en av Sveriges absolut bästa kockar, han har vunnit både Årets Kock och Bocuse d’Or. Han har varit Sebastian Gibrands coach i hans Bocuse d’Or satsning och där har jag sett hur koncentrerad han kan vara, det är sekunder som räknas och han rör inte en min. Tommy är en ödmjuk perfektionist, som jag tippar får Michelin stjärnor väldigt snart. Och är det något som är bra med den här pandemin så är det att det har gått att boka bord på restauranger som AIRA. För när folk börjar resa så kommer det att vara svårt att få bord här.

Teamet på AIRA

Det är ett fantastiskt kunnigt team man hittar här, Viktor Westerlind som även han vunnit Årets Kock och tagit ett OS-guld med kocklandslaget är kökschef. Pi Le som tävlat med Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget är köksmästare, men man hittar flera talanger här och därav har man också lyckats med konststycket att skapa en bra arbetsplats där personalen verkar ha roligt! Tack för ett bra besök!

Vad kostar det?

En självklar fråga, och det kostar en slant men är verkligen värt det om du frågar mig! En lunchmeny går på 1295 kronor, och en avsmakningsmeny under lunchen på 2750 kronor. På kvällarna är det avsmakningsmeny eller deras a la carte meny som startar på 250 kronor.

Här hittar du en YouTube Video från AIRA

Aira I Stockholm

AIRA hittar du här:

Aira, Biskopsvägen 9, 115 21 Stockholm https://aira.se/

Text och bild ©Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede

7 reaktioner till “Restaurang Aira

  1. Pingback: Gail Simmons -
  2. Pingback: Gustav Leonhardt -
  3. Pingback: Villa Dagmar -
  4. Pingback: Ten Hotel -

Hej, tack för att du läste! /Malin