Villa Dagmar

Villa Dagmar är ett nytt butikshotell som har öppnat på Nybrogatan intill Östermalms Saluhall i Stockholm. Jag kikade in i rummen som såg lovande ut, gick en rundtur på hotellet och åt god mat på deras restaurang som drivs i samarbete med Daniel Höglander och Niclas Jönsson som driver Michelin restaurangen Aloë. Villa Dagmars restaurang tar mig till Italien fast jag befinner mig mitt i Stockholm. Väggarna är italienskt gula, inredningen är elegant på ett avslappnat vis och man trivs lätt här.

Tonfisk Laarb på Villa Dagmar

Villa Dagmar maten

Det viktigaste av allt är ju maten, och maten på Villa Dagmar gjorde inte mig besviken. Maten har influenser från Italien, Nordafrika, Mellanöstern och södra Frankrike. Många rätter passar bra att dela på om man vill det, och man har mycket grönt och seafood på menyn. Restaurangen passar verkligen bra för att hänga med vänner och familj, dricka och äta gott och fylla bordet med en massa gott! Min favorit var deras tonfisk Laarb med en rökt äggula och aromatiska örter som serverades med ett Lavash bröd. Men allt var gott!!

Fryst rabarber, iste och fruktsallad.

Innergården

Innergården är uppbyggd som en italiensk piazza med en mat och vinbar där man sitter under ett fantastiskt glastak som är inspirerat av British Museum. Det känns precis som om man är utomlands på innergården, och den är perfekt för ett glas apertivo eller kaffe med något gott till.

Innergården rymmer en bar under Stockholms vackraste glastak.

Hotellet

Hotellet har 70 rum och sviter i klassisk stil, deras sängar såg sköna ut och rummen var vackra. Det finns även ett spa, bageri, en liten butik med både blommor och annat fint. Anna Cappelen står bakom inredningen tillsammans med inredningsarkitekt Per Öberg och inredaren Helena Belfrage. De har tagit inspiration under resor i Europa och inspirerats av olika städer, platser och hantverk. Och jag tror att hotellet kommer att attrahera människor som är vana vid att resa och saknar det lilla extra som man ofta får i andra länder.

I en av de sex sviterna på sjätte våningen på Villa Dagmar.

Vem är Dagmar

Dagmar Bergsten var en modern, världsvan och nyfiken person som älskade att resa, kultur och den sociala scenen. Namnet Villa Dagmar har sitt ursprung i Karl och Dagmars bostad i Båstad som var omgivet av en vacker rosenträdgård. Villa Dagmar, då som nu, var en flykt från den livliga staden, en eklektiskt och mysig plats där vänner och familj samlades under 1920-1930-talet. Villan fylldes med färska blommor och dekorerades med den omfattade konstsamlingen som paret förvärvade under långa resor, genom Europa men också Egypten. I deras samling var verk av gamla flamländska och italienska mästare samt franska möbler och skulpturer från 1700- och 1800-talet. Boendet inspirerades av Villa D’Este i Rom och av Villa San Michele i Capri, som byggdes av den världsberömda författaren Axel Munthe. Axel, som var drottning Victorias läkare och förmodligen älskare, bodde på Nybrogatan 25 – 27, där Villa Dagmar ligger idag.

Text och bild ©Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede

En reaktion till “Villa Dagmar

  1. Pingback: Ricordi -

Hej, tack för att du läste! /Malin