PACARI ONLINE CHOKLADPROVNING

Jag var med på en god choklad onlineprovning med Santiago Peralta live från Ecuador. Han grundade Pacari tillsammans med sin fru Carla Barboto 2002. Det tog dem flera år innan de visste allt de behövde veta för att producera ett hållbart choklad. Tillsammans med kakaobönderna arbetade de för att lära sig allt om bönorna, jorden och allt annat som man måste veta för att kunna producera choklad på ett riktigt bra och hållbart sätt.

Från träd till kaka

Pacari är ett certifierat ekologiskt och till viss del biodynamiskt choklad. Chokladen är helt vegansk och fair trade, och även fri från både soja och palmolja. De har fått otaliga priser för sin choklad. Men de producerar inte bara en god choklad, de tar även hand om bönderna som odlar råvarorna. Santiago är verkligen en passionerad chokladtillverkare och berättar stolt om hur de köper in råvarorna direkt från bönderna utan en massa mellanhänder. På så vis får bönderna en mycket högre inkomst, ca 2-3 gånger mer än de normalt tjänar. Och på så vis kan de leva ett mycket bättre liv med sina familjer. Bönderna, Santiago och Carla tänker också på hur man måste ta hand om jorden och kakaoträden. Och det är ju så det fungerar, allt vi tar hand om på rätt vis har ju en inverkan på jorden. När Santiago berättar om sitt engagemang för hur han och odlarna producerar råvarorna så blir jag glad! Han tänker långsiktigt och det är precis så man önskar att alla tänkte när de producerade sina varor.

Santiago Peralta

Pacari chokladen

Detta är en choklad som man ska lukta på, sen får den smälta i munnen. Eftersom chokladen är raw så smakar den mycket mer. Eftersom råvarorna inte är så processade så innehåller de massor av antioxidanter, enzymer mm.

Min personliga favorit av de jag testade var citrongräs. Den tar mig tillbaks till Asien, och den var verkligen smakrik!

Av Malin Nordblom

Instagram @fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com