Midsommar traditioner

Midsommar i Sverige, kan det bli mycket svenskare än så? Självklart är jul, påsk, kräftskiva och alla andra högtider roliga. Men midsommar för mig är den absolut roligaste!

Midsommar är ett firande av den längsta dagen på året, och det är nästan inget mörker alls. Och speciellt inte om du är norrut. Det är helt magiska nätter, och väldigt svårt att sova.

Min midsommar består oftast av en stor lunch med cirka 40 barn och vuxna. Alla tar med något, i år är jag snaps ansvarig. Det blir Lundasnaps, Skåne, O.P Andetson, Lagom, Snälleröds och några andra. Visste du att akvaviten måste ha minst 37,5 alkoholhalt och att den är äldre än whiskeyn, det finns dokument om den kryddade alkoholen ända från 1482!

Vi börjar med sill, nypotatis och ost. Till det öl och snaps och till det en väldans många olika sånger. För Lund är en studentstad, och här sjungs det!

Sen är det dags för dans runt midsommarstången, vi brukar få till en liten midsommarstång. Midsommarstången symboliserar fertilitet enligt många. Förr bar männen på stången och kvinnorna på ringarna.

Sedan är det dags för olika lekar som säcklöpning, bära vatten till en hink på något konstigt vis och en massa andra.

Jordgubbar och grädde, eller mjölk!! Det symboliserar midsommar så väl! Så otroligt gott!

På kvällen grillar vi, kött, korvar, potatissallad och hemmagjorda såser.

Detta är sättet jag firar midsommar på i Sverige. När jag bodde i kina så firade vi den en gång med att dansa runt en klädhängare vi klätt med blommor för vi hittade inget annat. Gissa om våra grannar tittade konstigt på oss när vi dansade små grodorna runt en klädhängare. En annan gång stod en av oss i mitten med två blommor hängandes från händerna.

Midsommar i Shanghai, roligt men inte på samma sätt som hemma. Här bodde vi på Windsor Place i några år.

Text och bild Malin Nordblom

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Instagram fabfoodieswede

Hej, tack för att du läste! /Malin