Digital provsmaknings AW med Bushmills

Imorgon är det “World Whiskey Day” och jag smygstartade lite med att vara med på en digital provsmaknings AW med Bushmills från Irland. Lauren McMullan var med live från Irland och höll i dagens provsmaknings AW och guidade oss med både historia om Bushmills och om dryckerna.

Äldsta whiskeyn

Bushmills är en av världens äldsta whiskey destillerier och är faktiskt det äldsta licensierade whiskey destilleriet i världen! Kung James gav guvernören av County Antrim rätten att destillera whiskey 1608, och just det årtalet finner du på Bushmills flaskor. Annan rolig fakta är att de legat på samma plats alltid, de har byggt ut med aldrig flyttat. (Har du varit där så skicka gärna bilder, jag är grymt nyfiken på att se Bushmills!)

Smak

Här kommer lite smaknoter för just de tre dryckerna vi drack under dagens provning:

Carribean Rum Kask

Carribean Rum Kask släpptes den 15 april på Irland och den kommer att släppas senare i år här i Sverige. Helt klart en riktigt spännande whiskey med smak av Karibien. Smak av rostad kokos, ananas och honung. God att dricka som den är, eller i en drink. Tänk dig en Pina Colada med den här, det ska jag testa! Men den var grymt god att smutta på bara som den är!

Bushmills Black Bush

En klassiker som du antagligen har druckit om du gillar whiskey. Lagrad på tre olika sorters fat, ek, körsbär och den är slutlagrad på Oloroso Sherry fat. Blandad på 80% malt whiskey och är god att dricks som den är eller i en drink. Black Bush har smak av russin, sherry, frukt och choklad. Helt klart en whiskey som är bra att ha hemma.

Black Bush Single malt 21 yrs

Bushmills äldsta whiskey som lagras minst 21 år, varav de två sista på Maderia fat. Smak av tobak, kaffe, stenfrukt och enligt mig även saltlakrits.. Den här passar väldigt bra ihop med en bit god choklad, och är en bra whiskey att avrunda middagen med.

Text och bild Malin Nordblom
YouTube https://www.youtube.com/channel/UC54wSKvpDghbvbU7hCIXu9A
Instagram https://www.instagram.com/fabfoodieswede/
Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Hej, tack för att du läste! /Malin