Rosensaft

Rosensaft både smakar ljuvligt och ser vacker ut! Jag gör den ofta på vildrosor som jag plockar nere vid stranden, men vilka rosor som helst fungerar. Se till att de är obesprutade bara! Ju mera doft rosorna har desto mera smak, och rosensaft passar även bra att blanda med tex gin eller vodka om du vill ha en sommardrink. Smaken på saften har du redan efter en dag, men jag brukar låta bladen ligga i 3-4 dagar för att få mera färg när jag använder mig av rosa eller röda rosenblad. Och visst är det vackert att ställa fram en karaff med rosenbladssaft?

Du behöver

  • 4 dl rosenblad rosenblad (ungefär)
  • 1 liter vatten
  • 5-6 dl strösocker
  • 2 citroner
  • 1/2 kryddmått askorbinsyra (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Skölj alla rosenbladen väl.
  2. Skrubba och skiva citronerna.
  3. Lägg rosenbladen i en karaff med citronskivor ovanpå.
  4. Koka upp vatten och strösocker, när sockret smält så häller du det över rosenbladen i en stor karaff. (blanda i askorbinsyran med om du vill tillsätta det, den håller färgen bra. Men jag tycker det håller sig fint utan med)
  5. Låt stå i kylen 3-4 dagar, sen kan du sila av blad och citroner och hälla upp det på en flaska.

© Malin Nordblom

Mail: fabfoodieswede@hotmail.com

Hej, tack för att du läste! /Malin