Red Ruby ( red rubies ) dessert

Världens godaste dessert, eller en av dem är den thailändska desserten Red Ruby enligt CNN Travel som hade med Red Rubies på sin lista över världens godaste efterrätter för några år sedan. Namnet kommer av att de små röda bitarna på denna vackert röda dessert ser ut som små röda rubiner ( Red rubies). Red Ruby ätes riktigt kall och den passar perfekt som en sommardessert i värmen. På Thailändska går Red Rubies under namnet “Tub Tim Krob” eller “Tub Tim Grob” och Red Ruby går att få både på gator och restauranger när det är sommarvarmt. Helst ska Red Rubies ätas samma dag som du gör den eftersom lite av ytskiktet på vattenkastanjerna faller av om de får stå i kylen för länge. Man behöver inte så många olika ingredienser för att göra denna thailändska dessert, vattenkastanjer, kokosmjölk, röd eller rosa färg eller rödbetsjuice, tapiocastärkelse som är glutenfritt och pandanblad eller pandanessens. Jag använder mig av pandanblad om jag har det hemma, dessa kan frysas. Men hittar du inte det så kan du använda dig av pandanessens eller vaniljextrakt när du lagar Red Rubies. Vaniljextrakt smakar lite som pandan så du kan hälla i lite av det istället. Desserten kan lagas dagen innan men är allra godast att äta samma dag. I Thailand använder man sig av färska vattenkastanjer, men som substitut kan du använda dig av vattenkastanjer på burk,

Thailändska Red Rubies desserten med vattenkastanj och kokosmjölk.

Ingredienser:

Du behöver även en vid gryta, 1-2 silar, och 3 mindre skålar, skärbräda, kniv, måttsatser och små glas att servera i. Du behöver även krossad is, eller mindre iskuber.

 • 2 msk vatten
 • 8-10 droppar röd matfärg eller rödbetsjuice
 • 250-300 gram skalade färska eller på burk vattenkastanjer
 • ca 1,5-2 dl tapiokamjöl (stärkelse)

Kokosmjölks ingredienser

 • 2,5 dl kokosmjölk
 • 1 1/4 dl vatten
 • 1,5 dl strösocker
 • 1 pandanblad, alternativt ca 1 tsk pandanessens eller vaniljessens

Att dekorera med…

Du kan ha små tunna skivor av mango, jackfruit (jackfrukt) eller blåbär på toppen. Det man har använder i Thailand är jackfruit men i Sverige brukar jag äta Red Rubies som den är eller med några blåbär.

Gör så här:

 1. Knyt ihop pandanbladet.
 2. Blanda kokosmjölken, vattnet, sockret och pandanbladet i en kastrull. Värm försiktigt och rör tills sockret har lösts upp. Stäng av värmen och ställ åt sidan för att svalna. Släng pandanbladet. 
 3. Rör ihop vatten och den röda färgen i en skål, det ska vara rött.
 4. Skär vattenkastanjerna i små tärningsbitar, tänk leksakspärlor i storleken.
 5. Tillsätt vattenkastanjetärningarna i skålen med den röda matfärgen och låt stå och dra i en kvart.
 6. Sila bort der röda vattnet.
 7. Häll Tapiocamjölet i en skål och häll i vattenkastanjerna. Skaka skålen, alla bitar ska vara helt täckta, häll sedan på lite mer tapoicamjöl. Skaka vattenkastanjbitarna i en sil när du är klar med dem så att överbliven stärkelse skakas av innan de ska kokas.
 8. Lägg ner vattenkastanjerna i det kokande vattnet och låt koka 2-4 minuter. När de flyter och är röda så är de klara. Sila av och spola av med kallt vatten. Har du en mindre kastrull så koka hälften i taget.
 9. Häll upp de röda pärlorna i glas eller skålar och tillsätt is och koksmjölksblandningen precis innan servering.
 10. Dekorera med jackfrukt, rivet kokoskött eller annat bär om du vill.
Pandanblad. 📸Malin Nordblom
Koka upp vattenkastanjerna.

Fler av mina recept hittar du här; https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin