MICHELIN NORDICS

Restaurang Aira i Stockholm blev tilldelade välförtjänta 2 Michelinstjärnor under kvällens prisutdelning i Åbo, Finland. Vi var många som hoppades på detta, och jag personligen tycker att Tommy Myllymäkis restaurang Aira borde ha fått 2 Michelinstjärnor redan innan. Frantzén är fortfarande den enda restaurangen i Sverige med 1 stjärna. Michelin Nordics delade ut 2 stjärnor direkt till restaurang Koan i Köpenhamn som öppnade i april! Restaurang Jord i Jonköping fick en hedervärd grön stjärna för sin hållbara gastronomi. Special Awards sätter MICHELIN Guide ljuset på talangfulla proffs på Michelin-rekommenderade restauranger som höjer den gastronomiska upplevelsen till en högre nivå. De visar hur omväxlande och spännande arbetet inom hotell- och restaurangbranschen kan vara. Emma Ziemann från restaurang ÄNG (en MICHELIN-stjärna) på Västkusten vid Ästad Vingård i Tvååker i Varberg, vinner en Michelin Sommelier Award.

Nya stjärnor

Förutom att restaurang Koan i Köpenhamn fick två stjärnor så fick Villa Vest i Lönstrup, Domæne i Herning och Grand Royal i Vejle en stjärna. Fem restauranger i Oslo blev tilldelade en stjärna: À L’aiseMon OncleStallenSabi Omakase Oslo, SAVAGE, samt i Stavanger restaurang K2, som också fick en grön stjärna. I Borgå på Finlands sydkust tilldelades restaurang VÅR en stjärna, liksom en grön stjärna. I Grindavík nära den världsberömda Blå lagunen på Island tilldelades restaurangen Moss en MICHELIN-stjärna för dem som söker en minnesvärd upplevelse.

Bib Gourmand

Förutom nya Michelin-stjärnor och Special Awards har MICHELIN Guide-inspektörerna belönat sju restauranger med en Bib Gourmand för god mat till rimliga priser 4 i Sverige, 2 i Danmark och en i Finland. De nya ”Bibs” är varierade och mångsidiga och omfattar Triton, en lokal restaurang i Stockholm med en prisvärd meny.

Du hittar det fullständiga urvalet av restauranger i MICHELIN Guide Nordic Countries 2023 på MICHELIN Guide-webbplatsen https://guide.MICHELIN.com och i MICHELIN Guide-appen.

Svenska restauranger med Michelinstjärnor 2023

 • Tre stjärnor:
 • Frantzén, Stockholm
 • Två stjärnor:
 • Vollmers, Malmö
 • Aira, Stockholm
 • Aloë, Älvsjö
 • En stjärna:
  Ekstedt, Stockholm
  Operakällaren, Stockholm
  Sushi Sho, Stockholm
  Etoile, Stockholm
  Adam/Albin, Stockholm
  Nour, Stockholm
 • Signum, Mölnlycke
  Restaurang 28+, Göteborg
  Bhoga, Göteborg
  Koka, Göteborg
  SK Mat & Människor, Göteborg
  Project, Göteborg
  Knystaforsen, Rydöbruk
  Äng, Sibbarps socken
  PM & Vänner, Växjö

Hej, tack för att du läste! /Malin