Äggakaka

Här kommer familjereceptet på äggakaka (äggakaga) från Skåne. De flesta familjer gör på sitt vis när de lagar äggakaka och detta är så som jag gör med lite grädde. Man behöver inte så många ingredienser men godast blir en äggakaka om du använder dig av ekologiska ägg, fet mjölk, grädde, socker och salt. I Skåne äts den oftast med stekt fläsk till, lingonsylt eller sirap. Om du har äggakaka över så kan du steka upp den nästa dag och äta med lite sojasås till. Här nedan hittar du familjerecept på äggakaga med grädde och mjölk. Hoppas det smakar!!! Servera helst äggakakan direkt den är klar med de goda tillbehören! Servera med lingonsylt och fläsk bredvid eller ovanpå äggakakan. Om du använder du dig av en gjutjärnspanna när du lagar äggakaka så tänk på att den är riktigt varm!

Ingredienser

4 portioner

Du behöver även ett stekjärn eller en gjutjärnspanna och en tallrik att vända äggakakan med.

 • 6 ägg
 • 3 dl vetemjöl
 • 5.5 dl fet mjölk
 • 0,5 dl grädde
 • 3-4 msk socker
 • ca 1 tsk salt
 • smör att steka i

Serveras gärna med stekt fläsk och lingonsylt. 

Gör så här

 1. Vispa ägg, mjöl, salt och socker till en jämn smet.
 2. Tillsätt sedan mjölken och vispa lite till.
 3. Värm upp smöret i en gjutjärnspanna. Putta med stekspaden från kant till mitt tills äggkakan har fått färg på ena sidan.Använd dig då av en tallrik och vänd den över den på tallriken, för sedan över den i stekpannan igen. Stek tills den är gyllenbrun på båda sidorna.
 4. Servera direkt.
Äggakaga som i Skåne.

Fler recept hittar du här: https://fabfoodieswede.com/category/recept/

Instagram https://www.instagram.com/fabfoodieswede/

Hej, tack för att du läste! /Malin