Krispiga Glutenfria vårrullar – Cha Gio

Nästan alla kan äta dessa Vietnamesiska härligt krispiga glutenfria vårrullarna (Cha Gio) som görs med rispapper, (bánh tráng). Rispapper är nämligen helt glutenfritt och jag tycker nästan att de är godare än de klassiska Vietnamesiska friterade vårrullarna, Cha Gio! Rispappret till de glutenfria vårrullarna är det samma som du använder när du gör färska vårrullar (bánh tráng). När man friterar glutenfria vårrullar så är det viktigt att temperaturen är rätt annars faller de i sönder och blir inte krispiga utan mer som en kaka! Du ska hålla runt 190 grader när du friterar vårrullarna, jag använder helst en gryta med lock när jag friterar men en stekpanna med lock går också bra. Du kan fylla de glutenfria vårrullarna med vad du vill men nedan hittar du receptet på de goda krispiga glutenfria vårrullarna du ser på bilden. Såsen jag brukar servera till är den klassiska vietnamesiska Nuoc Cham såsen som du hittar här; https://fabfoodieswede.com/2022/09/06/nuoc-cham/ Vill du servera vårrullarna (Cha Gio) som drinktilltugg eller på buffétbordet så kan du göra dom lite mindre, annars blir det vanligtvis en vårrulle av ett rispapper.

Ingredienser

Du behöver även en fritös eller gryta alternativt ett stekjärn med lock, mortel (eller mixer), skål att blanda alla ingredienserna, kniv, måttsatser och skärbräda. Du behöver även en hålslev i metall för att ta upp vårrullarna när de friterats.

 • 1 paket med rispapper (bánh tráng)
 • 3 finhackade vitlöksklyftor
 • 150 gram finhackad vitkål
 • 2 korianderrötter (eller 2 msk krossade kumminfrön)
 • 1/2 tsk svartpeppar
 • 225 gram fläsk eller nötfärs
 • 50 gram glasnudlar
 • 1 grovriven morot
 • 2 msk fisksås
 • 1 handfull korianderblad, hackade
 • 40-50 gram “Judasöra svamp” även kallad black Chinese fungus, wood ear fungus, wood fungus, ear fungus, och tree ear fungus. Om denna är torkad så blötlägg den först. OBS, hoppa över svampen om du vill.
 • olja att fritera vårrullarna i

Gör så här:

 1. Om du använder dig av torkade svampar så lägg dem i vatten så att de blir mjuka igen. Dela sedan i mindre bitar.
 2. Finhacka vitlöken och lägg den i morteln tillsammans med den sköljda och finhackade roten från koriandern och pepparkornen. Stöt i morteln till du har en len massa.
 3. Värm upp lite olja och fräs massan på medelvärme i cirka 1 minut tills det sprider sig en god doft i köket. Glöm inte att röra runt under tiden.
 4. Tillsätt färsen och tillsätt sedan vitkålen, moroten, svampen och glasnudlarna. Fräs i cirka 6-7 minuter och tillsätt sedan fisksåsen. Smaka av om du vill ha i mer fisksås. Ta av från plattan och låt färsen svalna lite. Blanda i korianderbladen.
 5. Ta ett rispapper och lägg det på en tallrik eller skärbräda, pensla det med vatten med hjälpa av en pensel. Det ska vara tunt med vatten för rispappret mjuknar snabbt.
 6. Lägg cirka 1,5-2 msk fyllning längst ner i mitten av rispappret, vik in sidorna och rulla. Du gör precis som när du gör färska vårrullar fast med mindre innehåll. Se video med rullteknik här: https://youtube.com/shorts/-sLQZRhsgX8?si=QvJo80jlX9EVKAjA
 7. Värm upp oljan och när den håller cirka 190 grader så friterar du en eller två i taget. Tänk på att ALDRIG lämna friteringen utan uppsikt! Och ha alltid ett lock i närheten.

Förbered innan:

Du kan förbereda vårrullarna innan, lägg då dem i en låda med en fuktad handduk över vårrullarna i kylen och ta fram när de ska friteras. Det är ok att förbereda dem på förmiddagen och fritera dem på kvällen.

Fler recept hittar du här: https://fabfoodieswede.com/category/recept/

Smaklig måltid!!
/Malin

Morteln används ofta i det asiatiska köket.

Hej, tack för att du läste! /Malin