Nuoc Cham

Nuoc Cham ( Nước Chấm ) som även kallas för Nuoc Mam är en och samma sås med två olika namn. Nuoc Cham betyder dippsås och Nuoc Mam ( Nước Mắm Pha ) betyder blandad fisksås. Innehållet är dock detsamma och man kan lägga till och dra ifrån lite när man gör den. Som alltid är det en fråga om smak. Den vietnamesiska såsen Nuoc Cham passar till de flesta vietnamesiska maträtterna och är även god till annat som en sallad eller grillat kött. Jag älskar att ha såsen till färska vårrullar! Spara dippsåsen som blir över så kan du testa den till annat.

Ingredienser:

 • 1 msk risvinäger
 • 1,5 msk fisksås
 • 4 msk vatten
 • 2 msk strösocker
 • 1 msk färskpressad lime (ca en halv lime)
 • 1 finhackad röd chili (valfri sort, men man brukar ha en vanlig ej stark chili)
 • 2-3 klyftor finhackad vitlök

Instruktioner:

 1. Blanda först socker och vatten, rör tills allt socker är upplöst.
 2. Blanda sedan i de andra ingredienserna.
 3. Smaka av om du vill tillsätta mer vitlök eller chili.
 4. Förvara i en burk med lock tills du ska använda din Nuoc Cham.

Fler recept, reseguider och drycker hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

Skär vitlöksklyftorna i små bitar!
About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag här.

No Comments

Kommentera

%d bloggare gillar detta: