Patrick Strömwall

Patrick Strömvall är uppvuxen i många olika länder, Etiopien, Djibouti, Rhodesia, Kenya och Danmark. I Kenya arbetade han som hotell chef och safari camp manager under många år. Idag är Patrick Strömwall kökschef på Villa Sjötorp på den svenska västkusten. Jag ställde några frågor till Patrick:

Kan du berätta om hur det kommer sig att du valde att bli kock?

-Jag har arbetat som hotellchef sedan 1992, men när vi flyttade till Sverige så hittade jag inget arbete som hotellchef men fann ett arbete som kökschef på Villa Sjötorp. Jag har alltid älskat att laga mat, och på alla ställen jag har arbetat så har jag varit väldigt involverad i köket också.

Har du nytta av något från hotellbranschen i köket?

-Att styra och hantera allt i köket, och att hålla alla motiverade. När jag kan se de andras styrkor i vad de gör och uppmuntra dem. Jag har nytta av hur man tänker och leder ett team.

Finns det någon råvara som är extra rolig att använda?

-Jag träffade en dam som hade en butik där hon sålde Funkia. Hon undrade om jag trodde att den gick att sälja till restauranger, men jag hade aldrig hört talas om den. Nu använder jag den i köket.

Vad inspirerar dig till att komma på nya rätter?

-Jag inspireras mycket av bönder och leverantörer när de berättar för mig vad de har att erbjuda. Jag försöker att använda mig av närodlat så mycket som möjligt. Men jag tittar även mycket på matlagningsprogram, och läser mycket om mat. Sen tittar jag på vad som växer i trädgårdar, och försöker komma på recept där man kan använda sig av det som växer där.

Bästa tipset för att ha så lite matsvinn som möjligt? 

-Vi har inte mycket matsvinn alls eftersom vi vet hur många gäster som ska komma. Blir det mat över så har vi det som personalmat.

Det roligaste med att få arbeta på Villa Sjötorp?

-Miljön är oslagbar! Att stå i köket och titta ut över vattnet och trådgården!

Vad är den största utmaningen med att arbeta i Sverige?

-När jag flyttade hit så saknade jag att man hjälpte varann som ett team. I Kenya om något gick i sönder så försökte man laga det tillsammans. Här bara ringer man någon, det kan vara skönt såklart. Men jag saknar den här lagkänslan.

Vad tycker du är viktgast, ekologiskt eller närodlat?

-Närodlat. Och mycket av det är ju ekologiskt. De kanske inte har en ekomärkning, men det kan ju vara ekologiskt ändå. De lokala odlarna är väldigt medvetna.

Framtidens mat, kan du tänka dig att använda dig av tex larver i matlagningen?

-Det skulle kunna hända faktiskt, mycket idag är att man lagar mat från förr. Jag tror att det skulle funka, har inte tänkt på det faktiskt.

Kan du dela med dig av något fint matminne du haft?

-När vi hade vårt bröllop i Kenya. Vi hade en litet intimt bröllop i en Maasai by eftersom jag arbetade med många Maasaier. På morgonen fick jag och mina bestmen dricka koblod, eftersom det ska vara bra för män. Efter det så startade de en lamm barbecue. Under tiden lammet grillades så hölls bröllopscermonin, och medicinmannen kom och gav oss sin välsignelse. Sedan var det dags att äta av den goda barbecuen, lyssnade på lejonen, syrsorna och alla andra underbara ljud som finns där.

Någon ny dröm i yrkeslivet? 

-Att bli hotellchef igen, gärna i Göteborg eller i södra Sverige.

Har du någon restaurang på din bucket list?

-Jag har varit på Noma med Ellika som har Villa Sjötorp, tyvärr hinner jag inte till Fäviken innan de stänger. Men jag skulle hemskt gärna vilja äta hos Alex Atala på D.O.M i Sao Paolo.

Har du någon tatuering?

-Det har jag, bland annat ett lejon på ryggen och en drake.

Av Malin Nordblom

Intervjun publicerades först på Gourmet

Hej, tack för att du läste! /Malin