Havgus ostpaj

En av mina absoluta favorit ostar är Havgus från Arla Unika som tillverkas på Tistrup mejeriet i Danmark. Jag hade turen att få testa att baka en paj som Gabriel Hedlund hade hittat på. Min Havgus ostpaj blev kanske inte lika vacker som hans blev, men vad god den var! Här nedan hittar du receptet på den goda pajen.

Havgus ostpaj och egenfiskade kräftor, så himla gott!

6–8 personer. Förberedelsetid: 30 min. Tillagningstid: 10 + 25 min.

PAJDEG

 • 125 g Arla Unika smör, kallt
 • 215 g (3 dl) vetemjöl
 • 3 g (3 krm) salt
 • 10 g (1 msk) vatten

HAVGUS FYLLNING

 • 330 g Havgus 12
 • 350 g (3½ dl) Grädde 50%
 • 3 ägg
 • 3 g (3 krm) salt

DU BEHÖVER OCKSÅ

pajform, 24 cm i diameter

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200˚, varmluft. Skär det kalla smöret i stora tärningar och lägg dem i en matberedare eller mixer tillsammans med vetemjöl och salt. Mixa ca 30 sekunder med full styrka, tillsätt sedan vatten och mixa ytterligare 30 sekunder.
 2. Lägg degen i formen, tryck ut den jämnt och ända upp till kanten. Ställ den i kylen 15 min.
 3. Riv osten på den fina sidan av rivjärnet ner i en skål.
 4. Ta ut pajbottnen och nagga den med en gaffel 10–12 gånger. Förgrädda den 10 min.
 5. Medan pajbottnen gräddas, blanda samman grädde och ägg, smaka av med salt och häll smeten över den rivna osten. Rör om, häll över allt i den förgräddade pajbottnen och grädda ytterligare 25–27 min på näst nedersta falsen i ugnen. Den får inte gräddas för länge utan är klar när den ”stannat” och inte flyter när du skakar pajen. Oroa dig inte för att pajen fått lite mer färg än brukligt, den tjocka grädden karamelliserar snabbare än vanlig grädde.
 6. Låt pajen svalna 15–20 min, servera ljummen.

För att få en riktigt fin ostpaj som smakar så mycket ost och så lite deg som möjligt ska du istället för att trycka ut degen i formen göra följande:

– Torka av arbetsbänken med en våt trasa och rulla ut ungefär 40 x 40 cm plastfolie*. Lägg pajdegen ovanpå och tryck ut den i en stor sammanhängande tjock pannkaka. Rulla ut plastfolie över, i samma storlek som den i botten. Kavla ut degen mellan foliearken med en brödkavel så den blir ca 1 cm tjock, eller något större än formen. Dra av det översta lagret folie och lyft den utrullade degen med hjälp av den nedre plastfilmen. Vänd degen upp och ner och placera den över pajformen.

– Tryck ner degen i kanterna medan du håller upp filmen så att du lättare kan få degen hela vägen ner i kanten, det får inte vara luft mellan form och deg. Ta bort plastfolien. Nu ska degen hänga över kanten av formen. Rulla kaveln över formen så att degen skärs av fint.

* Fungerar inte så bra på en träbänk.

Pajen gjordes i samarbete med Arla Unika, tack för att jag fick testa detta!

By ©Malin Nordblom

Instagram @fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Hej, tack för att du läste! /Malin