Restaurang China i Stockholm

Restaurang China är en av Stockholms bästa och mest autentiska kina restauranger. Restaurang China drivs av Peter Liu som även importerar ölen Tsingtao som alla som varit i Kina antagligen har provat på. Tsingtao är en ljus lager som passar väldigt bra till just kinesisk mat. Och vill man prova på kinesisk alkohol till maten så har de lite olika sorters att välja på, personalen på restaurang China kan hjälpa dig eller så läser du lite om det här: https://fabfoodieswede.com/2020/10/06/kinesisk-alkohol/

Kinesisk inredning

Restaurang China är vackert dekorerad med kinesiska möbler och dekorationer. Det finns gott om bord på restaurangen, och man har även ett separat rum för större sällskap där de har ett runt bord med en snurrskiva på. I Kina så har många restauranger en snurrskiva på bordet så att man lätt kan ta för sig av alla de rätterna som serveras. Fär är man många så blir det väldigt många olika fat med kinesisk mat.

Maten på restaurang China

Deras ekorrfisk är fantastiskt god, och det är ingen ekorre såklart utan en en hel gös som serveras (I kina görs den inte med gös utan ofta karp). Fisken är friterad, och uppskuren på ett vis så att den ser ut lite som en ekorre eller dess svans. Många som ser fisken säger tror inte at de ska tycka om den, men jag tror inte att jag har träffat på någon som inte tycker om deras ekorrfisk.

Ekorrfisk

Några andra riktigt goda rätter är deras Pekinganka som de faktiskt serverar till halva priset på måndagar. Då är det ofta drag på restaurangen och man ska helst boka bord! Enligt Peter Liu är de den enda restaurangen i Sverige, och Europa som har en riktig Pekinganka ugn. Men visst är det roligt att vi i Stockholm kan äta Pekinganka, en rätt som förr endast serverades åt Kejsaren av Kina.

Falsk Pekinganka

Men deras falska Pekinganka är grymt god den med, den serveras med en liknande sås på bönor som den man har till Pekingankan. Den äts med bao och är försvinnande god faktiskt. Rätten sägs ha kommit till för cirka hundra år sedan när en farfar som hade hand om sitt barnbarn, och inte hade råd att servera honom Pekinganka som pojken så gärna ville få smaka när de såg den serveras. Då lagade han till en liknande rätt på fläskkött, och pojken trodde att det var Pekinganka. När pojken sedan växte upp och började arbeta på en restaurang så kom det fram att det inte var Pekinganka farfadern hade serverat honom under hela hans barndom. Men rätten var god och de började att servera den på restaurangen och idag hittar man den på restauranger runt om i hela världen.

Grönsaker på kinesiskt vis

I Kina äter man väldigt mycket grönsaker, och oftast beställer man in någon grönsaksrätt som alla delar på. Jag brukar alltid välja deras aubergine, och sedan en rätt med svamp eller grönt. Det som är roligt är att man ju kan dela på allt så att man får smaka på många olika rätter.

China finns på två adresser:

Ringvägen 110, nära Skanstull och på Arbetargatan 33 på Kungsholmen.

Text och bild Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede@hotmail.com

Om man vill prova på olika restauranger så har Food Tours turer på Södermalm som har ett stopp här. På bilden jag och Gunilla när vi guidade på just restaurang China.

Hej, tack för att du läste! /Malin