Kinesisk alkohol

Visst är det intressant med olika sorters alkohol! Kinesisk alkohol skiljer sig en del från den europeiska. Konstigast av allt är att jag som bott i Kina så länge faktiskt har lärt mig mest om kinesisk alkohol genom min vän Ludde, som jag döpt till Mr Baijiu. Baijiu är en kinesisk spritsort, och den absolut vanligaste alkoholen man dricker.

Kinesisk alkoholkultur

Man har spårat den kinesiska alkoholkulturen hela 7000 år tillbaks i tiden!! Idag finns ungefär 15000 destillerier i Kina och här produceras även världens mest värdefulla sprit, Kweichow Moutai. (den har jag aldrig provat på tyvärr)

Olika sorters Baijiu, i väldigt vackra flaskor.

Baijiu

Så Baijiu är Kinas populäraste alkohol och även världens mest sålda alkohol. Cirka 13 miljarder liter Baijiu om året säljs!! Drycken är klar, och just klar/vit är det Baijiu betyder. Man dricker den rumstempererad och ofta till mat ur små glas eller koppar. Den brukar aldrig blandas ut, men idag blandas det faktiskt en del drinkar på större barer och så även i Sverige. Det blir riktigt goda cocktails med många av de olika Baijiu sorterna.

Baijiu är inte bara en dryck utan ett samlingsnamn på olika kinesiska destillat som är baserade på spannmål. Dessa delas in i flera olika katergorier, och de vanligaste är:

  • Kraftig aroma – kommer från Sichuan och smakar tropisk frukt och passar till mat.
  • Mild arom – Kommer från norra Kina och smakar milt av bland annat äpple. Redstar Erguotou är den kändaste, och en personlig favorit.
  • Sauce arom – Kommer från Guizhou och smakar mustigt och jordigt. Passar bra med till exempel stark mat.
Tillverkning av Baijiu

Den tillverkas av vatten, säd och qu. Man kan använda olika sädesslag, både i kombination av varandra men även enstaka. Det vanligaste är att man använder durra , men även korn, vete, majs med flera används. Qu är en slags kombination av jästsvampar, bakterier och andra mikroorganismer. Och beroende på miljön så utvecklas qu olika. Qu kommer i tre olika varianter:

  • Stor qu som oftast görs på vete med tillsatts av ärtor och korn. Den är vanligast och för sprit baserad på av durra.
  • Liten qu, den görs av ris och formas då till små bollar och används främst till Huangjiu.
  • Fiber Qu är en nyare qu som producerar stora mängder av alkohol som inte håller lika bra kvalitet.

I väst används sockerhaltig vätska med jäst när man gör alkohol. I Kina sker det mestadels med säden i fast form. Man använder sig av fasta gryn och då måste man kunna bryta ner stärkelsen till fermenterbara sockerarter. När det är gjort kan jästen börja omvandla dessa sockerarter till alkohol. Så man går från stärkelse till socker, från socker till alkohol i ett svep.

Användningen av qu tillåter att både fermentationen och destilleringen sker med säden i fast form. Fermentationen sker ofta i gropar i marken medan destilleringen sker genom att ånga den fermenterade sädren och kan samlas upp. Ofta lagras allt traditionellt i stora keramikkärl, men ibland även i ståltankar.

Shaoxing risvin – Huangjiu

Som namnet kanske avslöjar så har risvinet sitt ursprung i staden Shaoxing i östra Kina. Den är gjord på sticky ris och är Kinas äldsta. Oftast ligger alkoholhalten på 14% och det är en fermenterad dryck som både fermenteras och lagras på keramikkrus. Här använder man sig också av qu för sackarifiering och fermentation. Huangjiu betyder gul alkohol och drycken går ofta i olika gulaktiga toner. Smaken påminner om sherry och finns i torr, halvtorr, halvsöt och söt variant. Du kanske känner igen Shaoxing risvin som något man har i maten, men det är inte alls samma sak utan är bara baserat på Shaoxing risvin.

Yaojiu

Den hälsosamma alkoholen är Yaojiu, och många äldre män tar sig ett litet glas för diverse olika åkommor. Den innehåller ofta olika sorters örter, gojibär, svampar och en massa andra olika saker som faktiskt är nyttiga. Många familjer brygger en egen variant av Yaojiu. Man kan faktiskt köpa Yaojiu i Sverige under namnet Jing Jo. Den görs på gojibär, kinesisk yams, kanel, kryddnejlika och en afrodisiak som heter Epimedium och lite annat. Yaojiu räknas främst som en medicinal dryck, och som det mesta i Kina så finns det en tanke bakom när man dricker den. För här äter och dricker man väldigt mycket för att må bra.

Legenden berättar att Jing Jo härstammar från 2500 år sedan.

Kejsaren Qin Shihuang som enade Kina lät bygga Terrakottaarmén och Kinesiska muren beordrade sina hovläkare att ge honom ett elixir för att stärka livskraften. Efter otaliga ofruktbara försök och många olika läkare som fått plikta sitt misslyckande med sitt huvud så blev en dryck godkänd och det är vad som idag är känt som Jing Jo.

Kinesisk alkohol provning hemma hos mig.

Sång och skål på kinesiska

Min vän Ludde är grym på kinesiska snapsvisor, det är tyvärr inte jag eftersom min kinesiska inte är så bra. Men man skålar och säger Ganbei vilket betyder torr kopp. För man får inte bita av när man dricker, och det är oftast inte ett problem då man för det mesta använder sig av väldigt små skålar eller glas när man dricker. Oftast är det 1 cl i glasen. Men ibland dricks det mycket vid borden och då kan männen, för det är oftast dom trycka i sig en halv till en hel flaska alkohol under måltiden. Personligen har jag aldrig varit med om det i Kina, men jag är ju inte man…

Kinesisk måltidsdryck

Kinesisk alkohol är faktiskt en måltidsdryck och en del av deras matkultur. Man dricker oftast bara under måltiden och det är en del av måltids ritualen.

Så Ganbei säger jag, hoppas du har blivit lite mer nyfiken på Kinas alkohol.

Kinesiskt talesätt

Te hälls till hälften och alkohol hälls till fullt.

Text och bild Malin Nordblom

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Instagram fabfoodieswede

Här testas allt i små kinesiska glas.

Mr Baijiu
Om du tetsar olika sorters kinesisk alkohol, ät lite nötter till. Det passar väldigt bra.

5 reaktioner till “Kinesisk alkohol

  1. Pingback: Ludwig Tjörnemo -
  2. Pingback: Ludvig Sääf -

Hej, tack för att du läste! /Malin