Kinesiska nyårsfirandet och kinesiska recept

Så var det dags för det kinesiska nyårsfirandet igen, och en riktigt god och stor kinesisk nyårsmiddag ska såklart tillagas. Längre ner hittar du länkar med kinesiska recept från min blogg och allt du behöver för att tillaga en kinesisk nyårsmiddag. Men först kan du läsa lite om det kinesiska nyårsfirandet om du skulle vara nyfiken på det. Gott nytt år, eller Xin Nian Kuai Le som man säger i Kina.

De dekoreras med röda lanternor på många s

Från tigerns år till kaninens år

Den 22 januari så lämnar vi tigerns år och hoppar in i kaninens år. Året är fullt av möjligheter och det är ett bra år för att starta upp nya projekt. Vi får väl se.. Firandet pågår i 15 dagar och i Kina brukar man resa till sin familj, äta, smälla av en massa lyckosamma fyrverkerier, ha smatterband med 888 smällare för tur och vara ledig från sitt arbete. Nuförtiden smäller man dock inte av så mycket fyrverkerier utan många av dem är digitala istället.

Den röda färgen ger lycka, skrämmer bort onda andar och olycka.
Röda underkläder inför det nya året.

Pynta ditt hus och dig själv

Man köper ofta nya sängkläder och kläder inför det nya året, nya röda strumpor och underkläder är obligatoriskt nästan. En röd lykta placeras vid ytterdörren eftersom den driver bort otur. På eller bredvid dörren har man ofta en text där det står Gott Nytt År. Min kinesiska vän sa alltid att jag skulle hänga en fisk på dörren eftersom vi då inte skulle vara utan mat under det nya året. Så det har jag alltid på min dörr med allt det andra. Tänk mycket rött så är du rätt på det!

Röda kuvert, hongbaos med nya fina pengar i till barnen.

Ett rött kuvert för lycka

Till barn ger man ett lyckosamt rött kuvert (Hongbao) med pengar i, egentligen är det den röda färgen som ger lycka och välgång men numera säger man att även pengarna ger ett bra fridfullt år. Men även här har man användning av WeChat eftersom man idag ofta skickar pengar till sina vänner för lycka på WeChat, oftast bara en Rmb vilket är ungefär en krona. Man ger ofta barnen minst 100 Rmb, och då ska det vara en ny sedel i kuvertet! Men självklart är högre summor bättre, dock inte något med 4 eftersom just 4 är väldigt likt ordet för döden. Lär dina barn att ta emot sina hongbaos med båda händerna och att tacka riktigt ordentligt! Kuvertet öppnas inte framför den som gett dig det, det anses väldigt oartigt.

Jag trycker in så många vänner som möjligt på den stora kinesiska nyårsmiddagen.

Kinesisk nyårsmiddag på mitt vis

Jag flyttade till Kina 2002, och har sedan dess bott där två gånger och i nästan sju år. Under den här tiden har jag firat det kinesiska nyåret på en massa olika vis, och det viktigaste av allt för mig har alltid varit maten. I Kina finns det en massa olika rätter man måste äta under det kinesiska nyåret eftersom de har olika betydelse:

  • Fisk ger dig välstånd
  • Longevity Noodles ger dig ett långt liv, ju längre de är dessto längre liv. Man ska äta dom i ett eftersom annars förkortar man sitt liv om de bits av.
  • Dumplings ger dig rikedom.
  • Spring rolls ger dig också rikedom.
  • Niangao, en slags riskaka som ger dig en bättre position på jobbet eller högre lön.
  • Söta risbollar är bra för att familjesammanhållningen.
  • Lyckofrukt som pomelo, apelsiner och mandariner. Dessa ger dig lycka och mer rikedom, ju mer du äter av dem dessto bättre.
  • Dumplings ska ätas och det är just de halvmåneformade Jiao Zi som man ska äta, de påminner om de gamla kinesiska guldtackorna och ska ge välgång under året.
  • Dela ut mandariner som med sin runda form står för lycka och framgång.
Detta var för något år sedan precis innan middagen med min vän Anna.

Kinesisk dryck

Ofta dricker man te, vatten, vitt vin och kinesisk sprit under nyårsfirandet. Just Baijiu är ganska okänt i Sverige, vilket är konstigt eftersom det är världens mest konsumerade spritsort! Jag har skrivit lite om just Baijiu här: https://fabfoodieswede.com/2020/10/06/kinesisk-alkohol/

Här kommer länkar på lite av den maten som jag brukar laga till vår kinesiska nyårsmiddag.

Normalt sätt så brukar jag laga mat i två dagar och bjuda hem cirka femtio personer, i år blir det dock lite mindre folk här hemma.

Jag kommer att fylla på med recept här vart efter jag lagar upp dem! Tills dess Xin nian kuai le, vilket betyder Gott nytt år!!

/Malin

Mer om olika länders kultur, recept och en massa annat hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

4 reaktioner till “Kinesiska nyårsfirandet och kinesiska recept

  1. Vad mycket intressant att läsa. Har firat kinesiskt nyår med kinesiska familjer ett par gånger och tycker att det är kul att få veta mer. Mycket gott🏮🥰🏮

Hej, tack för att du läste! /Malin