Citronkyckling som i Kina

När jag bodde i Kina så åt jag ofta citronkyckling på ett ställe i mitt område i Shanghai. Det är ett lättlagat recept på en krispigt god citronkyckling, och det är en rätt som passar alla förutsatt att du tycker om citron. Jag serverar den med ris, eller så äter jag den som en av många rätter vid en stor kinesisk middag med många olika maträtter.

Låt kycklingen ligga på hushållspapper tills alla är stekta.

Ingredienser

4-5 portioner

 • 900 gram kycklingfilé
 • 3 ägg
 • ca 1 dl olja att steka i, jag använder mig av rapsolja eller en neutral olivolja
 • 2/3 tesked salt
 • 2/3 tesked svartpeppar
 • 1,5 dl majsstärkelse
 • 2/3 del vetemjöl
 • 3 vårlökar
 • ris för 4 personer

Citronsåsen

 • 3 matskedar smör
 • 1,5 deciliter färskpressad citronjuice
 • 2 deciliter kycklingbuljong
 • 2/3 deciliter strösocker
 • 2-3 matskedar majsstärkelse
 • lite salt

Gör så här:

 1. Smält smöret och tillsätt citronjuice, strösocker, kycklingbuljong och salt. Koka upp och låt sjuda, sila i 1 matsked majsstärkelse och rör runt. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan 1-2 matskedar majsstärkelse till som du silar i. Såsen ska bli tjock som en brunsås nästan. När den är klar stänger du av plattan och sätter citronsåsen åt sidan.
 2. Sätt på riset. (Om du ska ha det till)
 3. Knäck äggen i en skål och blanda ner peppar och salt.
 4. I en annan skål blandar du vetemjöl och majsstärkelse.
 5. Dela kycklingfiléerna längs med mitten.
 6. Vänd varje kycklingdel i äggblandningen på båda sidorna och sedan i mjölblandningen. Lägg på ett stort fat.
 7. Värm 2-3 matskedar olja och fräs sedan några kycklingfiléer i taget. När de är genomstekta och gyllene så lägger du den på ett fat med hushållspapper för att droppa av när du steker de andra.
 8. När alla kycklingarna är klara så värmer du upp såsen, delar kycklingarna (om du vill, det är så de serveras i Kina) och läger upp dem på ett fat. Häll lite av citronsåsen på kycklingarna, och strö lite hackad vårlök över dem.
 9. Resten av såsen häller du upp i en såssnipa så alla kan hälla upp så mycket citronsås de vill ha.
 10. Servera med ris och grönsaker.

Smaklig måltid!

/Malin

För fler recept följ gärna min blogg: https://fabfoodieswede.com/

Servera med extra citronsås på sidan.
About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag även här.

3 Comments

 • Kinesiska nyårsfirandet och kinesiska recept - 2 februari, 2022 at 17:18 Reply

  […] Citronkyckling som i Kina Broccoli med ryggbiff Mungbönsgroddar med ingefära Sesam och honungskyckling Kinesiska teägg Hemmalagade kycklingdumplings Dumplingdegs recept Kinesisk aubergine med färs Kinesiskt stekt fläsk med ingefära Mama Ma Lin’s kinesiska kyckling med jordnötter Enokisvampar med ägg (eller utan) Sichuan kyckling med vårlök Ett kinesiskt recept med stjärnanis Lamian Nudel recept Fiskdoftande aubergine! Gong Bao Ji Ding – Kung Pao Orange Chicken KANTONESISK GRYTA MED RIS Kinesisk aubergine med ingefära och vitlök Kyckling med basilika och cashewnötter Lättlagat och gott Fried Rice recept Bang Bang kyckling Ingefärskakor […]

 • CARAMEL 3 februari, 2022 at 12:36 Reply

  I was watching a BOSH! video on YouTube of how to make a vegan lemon ”chicken”. My sister’s favourite Chinese dish has always been lemon chicken, and since I have been vegetarian since I was six years old I have no idea what it tastes like. But I am going to try the vegan version so I have an idea of what it is that keeps her going back to the same dish.

  • Fab Foodie Swede 3 februari, 2022 at 19:45 Reply

   It tastes the same, at least the one I tried!! Same recipe just use something else!! I hope you like it!! /Malin

Kommentera

%d bloggare gillar detta: