Restaurang VRÅ

Restaurang VRÅ i Göteborg ligger i den gamla vackra posthallen bredvid restaurang Norda på Clarion Post Hotel i Göteborg. Jag besökte VRÅ för första gången när den låg i sina gamla, väldigt små provisoriska lokaler på Post Hotel. Dagens vackra inramning gör att det är en en helt annan helhetsupplevelse när man äter här, maten passar nu ihop med miljön. Lokalen är indelad i bar, köksdel med Chefs Table och en vacker matsal indelad i två delar med imponerande takhöjd! Om du väljer att sitta med utsikt över köket så är det en mer japansk upplevelse där du börjar med att ta av dig skorna och sätta på dig ett par innetofflor. Jag vill alltid sitta så närma köket som möjligt, så för mig är detta bästa platsen. Och är man här med en väninna från Göteborg så är det en rolig upplevelse eftersom hon känner hälften av gästerna på VRÅ. Dock är det mycket mer utrymme om du sitter i matsalen, och en mer privat och intim upplevelse eftersom man sitter i mysiga bås.

Här sitter du med utsikt över köket.
Ena delen av matsalen på restaurang VRÅ.
Andra delen av VRÅ’s matsal.

Köket

På VRÅ serveras det mat på japanska med en touch av Sverige. Att rekommendera är deras olika menyer där köket har satt ihop ett urval av goda rätter. Jag valde Chef’s Choice som är framtagen på säsongens råvaror. Här går allt i harmoni med varann och rätterna och dryckerna följer varandra smakmässigt väldigt bra. Vill man så kan man välja ett dryckespaket till maten, annars så har de ett fint urval av både vin, champagne, saké och annan dryck att välja på. Jag fick deras japanska pickles (tsukemonos), ostron från Grebbestad, norichips och okifries som första servering med ett glas champagne. En bra start skulle jag vilja säga, den följdes av en magisk långa med vintergrönt som var en av kvällens höjdpunkter, Hiramasa med apelsin, Yuzu och Shiso(Bladmynta), tre sorters rotselleri, råbiff och allt avslutades med en havtornssorbet med ingefärsolja, bipollen, rostad choklad och en krämig brynt smör gräddsås. Om jag ska summera allt så var maten riktigt bra, det är ganska rena smaker med en extra touch av det lilla extra på allt. Portionerna är lagom stora och man lämnar restaurangen mätt på ett trevligt vis. Jag valde inga drycker själv och allt jag blev serverad passade riktigt bra ihop med maten. Tack för bra service!!

Långa med vintergrönt.
Malen råbiff på innanlår från Ölanda gård med svart vitlök, krasse och soja. En av de godaste råbiffarna jag har ätit!

Sofia B Olsson

Sofia B Olsson har varit med sedan starten med Frida Ronge och sedan 2015 är det Sofia B Olsson som driver restaurang VRÅ. Sofia B Olsson känner säkert många igen efter Kockarnas Kamp, Årets kock, som mottagare av Tore Wretman’s guldmedalj och hon har även fått Stella Mentor priset. Säkerligen har hon vunnit och tävlat mer, men poängen är att Sofia har sedan hon bestämde sig för att gå in i restaurangbranschen så har hon hoppat på en massa spännande utmaningar och är en riktigt duktig och inspirerande kock och Operations Manager!

Prisnivå

Prisnivå mellan. Fint att man kan välja enskilda rätter eller meny.

Adress:

Restaurang VRÅ, Drottningtorget 10, 41103 Gothenburg

Mer info och bokning https://restaurangvra.se/

Fler restaurangtips hittar du här: https://fabfoodieswede.com/category/restaurants/sweden-restaurants/

Hej, tack för att du läste! /Malin