Enokisvampar med ägg (eller utan)

Enokisvampar är fina smala vita små svampar som passar bra som sidorätt, till fisk eller som huvudrätt med ett ägg till. När jag ska äta det själv så brukar jag steka upp ett ägg till, men om jag serverar det som en av många rätter så serverar jag ofta Enokisvamparna utan ägg eller med ett ägg uppskuret i tunna skivor. I Sverige hittar du Enokisvamparna i välsorterade mataffärer, eller i någon asiatisk butik.

Nyttiga Enokisvampar

Enokisvamp används ofta i olika nyttiga teer eller för medicinskt bruk i stora delar av Asien. Så förutom att de är goda så är de nyttiga, hur vågar jag dock inte svara på. När jag bodde i Shanghai så köpte jag ofta med mig Enokisvampar från marknaden, och då sa alltid tanten till mig att det var jättebra när jag handlade dom. Men eftersom jag inte pratar så bra kinesiska, och jag bara förstod lite grand så kanske hon menade att det var bra att jag handlade av henne… Haha, vem vet! Jag kör på att det är gott, hoppas att du också tycker det!

Ingredienser

Räcker till 2-3 personer om du serverar många rätter, eller som en huvudrätt.

 • 100 gram sköljda Enokisvampar, skär av nedersta biten av svamparna och separera dem till mindre bitar
 • 1,5 msk raps eller annan olja
 • 1 msk strösocker
 • 2 finhackade vitlökar
 • 1 tsk finhackad ingefära
 • 2 msk ljus sojasås
 • 2 tunt skivade vårlökar
 • 1 ägg (Om du vill ha det till, annars hoppar du över det.

Så här gör du

 1. Förbered alla ingredienser.
 2. Koka Enokisvamparna i 2 minuter, sila sedan och sätt dem åt sidan.
 3. Fräs vitlöken på mellanvärme i oljan i en minut, lägg sedan i ingefäran och fräs 1-2 minuter till. Det ska ej bli någon färg på vitlök och ingefära så fräs på mellanvärme.
 4. Tillsätt sojasås och socker, värm upp och tillsätt sedan vårlöken. Blanda allt och stäng av värmen.
 5. Stek upp ägget. (på ena sidan tycker jag är godast)
 6. Lägg upp Enokisvamparna på en tallrik, häll såsen över och lägg ägget bredvid.

Recept och bild Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede@hotmail.com

En reaktion till “Enokisvampar med ägg (eller utan)

Hej, tack för att du läste! /Malin