Koka egen Dulce de Leche

Ibland hittar jag inte Dulce de Leche i butiken när jag behöver det, och då kokar jag min egen Dulce de Leche. Att koka egen Dulce de Leche är inget svårt, det enda man måste ta med i beräkningen är att du behöver 3-5 timmar totalt innan det är klart. Dulce de Leche är ju inget annat än en kolakräm av söt uppkokad kondenserad mjölk. Krämen passar bra till efterrätter och glass. Och är man helt galen i det så kan man ju äta lite med sked… (Det kan vara så att jag har gjort det någon gång!)

Viktigt att tänka på när du kokar kolakräm

Det som är viktigt är att burken måste vara hel när du kokar den! Och vattnet ska inte koka, utan bara bubbla lite lätt. Och när du sen ska öppna burken så måste den ha svalnat! Alla de här sakerna är väldigt viktiga när du kokar din Dulce de Leche, för annars kan burken explodera!

Så här kokar du Dulce de Leche

  • Ta av etiketten på burken / burkarna.
  • Lägg ner den oöppnade burken i en stor kastrull, fyll på med vatten så att det är minst är 3 centimeter vatten ovanför burkens kant.
  • Koka upp vattnet, och låt sedan sjuda. Titta till det var 30 minut, och fyll på med vatten och snurra runt burken försiktigt.
  • För att koka upp en Dulce de Leche kräm så tar det 2 timmar. Vill du ha en fastare kolakräm så koka 30 minuter till en timme till. Och vill du ha det riktigt tjockt så tar det 4 timmar. (på bilden har jag jag kokat den kondenserade mjölken i 2 timmar och 15 minuter.)
  • När du kokat klart så låt den svalna i minst en halvtimme, sedan kan du kyla ner den med kallt vatten innan du öppnar den.
  • Om du inte ska använda all kolakräm direkt så för över allt till en burk med lock.

Av Malin Nordblom,Fab Foodie Swede, Instagram fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

2 reaktioner till “Koka egen Dulce de Leche

Hej, tack för att du läste! /Malin