Ekstedt

Restaurang Ekstedt är en av mina absoluta favorit restauranger i Stockholm. På restaurangen möts man av en engagerad och vänlig personal som gör allt för att man ska trivas, och det är en lite intim känsla på restaurangen. När Niklas Ekstedt öppnade Ekstedt 2011 så var hans vision att han skulle ha en restaurang som hyllade hur man lagade mat förr i tiden med hjälp av eld, gjutjärn och en touch av hans älskade Jämtland. Och han har verkligen lyckats väl, restaurangen har en Michelinstjärna och personligen tycker jag att de borde ha två Michelinstjärnor. Florencia Abella är idag en driven och passionerad kökschef på restaurang Ekstedt.

Avskalad lyx

Inredningen består av skandinaviskt trä av olika slag, läderdetaljer, du hittar olika arbetsredskap på väggarna, vackra servetter i naturfärger och viktigast av allt du ser personalen när de arbetar. Hela restaurangen inger ett lugn, och man går härifrån glad och avslappnad! Ta även en extra titt på deras fat och alla vackra träfat och skedar, för dessa detaljer är så vackra!

Maten på Ekstedt

Man beställer in säsongsanpassade menyer, och om man har någon allergi så ska man bara säga till innan. Det jag alltid tycker om när jag äter här är att jag alltid blir förvånad över något jag blir serverad. Idag är det Florencia Abella som styr och ställer här med hjälp av ett fantastiskt gäng. Flo är verkligen nyfiken på det mesta, och att se henne arbeta i köket är helt underbart. En sann konstnär! Jag har faktiskt aldrig sett henne annat än lugn.

Maten som serveras kan vara allt från ostron, jordärtskockor till renkött.. Allt du kan tänka dig från Sverige serveras på en massa spännande sätt. På Ekstedt eldas, röks och grillas det på alla möjliga och omöjliga vis. Ibland blir man serverad något som är höeldat, eller något som på oväntat vis blivit rökt, eller någon spännande fermenterad mat. Att äta på Ekstedt är lite som att läsa en kokbok, väldigt inspirerande.

Vad jag tycker…

Det har du kanske redan märkt, jag brukar försöka vara lite objektiv. Men är stället en favorit så är det… Boka bord för sjutton!

Ekstedt, Humlegårdsgatan 17, Stockholm

Mail info@ekstedt.nu

Niklas med mig, Flo och Sonja.

Text och bild Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede@hotmail.com

Hej, tack för att du läste! /Malin