Vilarnau Cava provning

Istället för att åka till Spanien så provar jag Cava från Vilarnau hemma i soffan med Eva Plazas live från Spanien. Cava provning är helt klart intressant och man lär sig väldigt mycket om den goda dryck. Alla Vilnaraus vingårdar är organiska och deras drycker är även veganska. Under provningen provade jag på fyra av deras drycker som är baserade på två olika “bas” viner. Den ena är gjord på Macabeu, Parellada och Xarel.lo, den andra är baserad på Xarel.lo.

Organiska

I Spanien är efterfrågan stor på veganska organiska drycker, precis som i Sverige. Och personligen försöker jag ofta att hitta just dessa. När man odlar druvor så är det ju mycket som spelar in, och på grund av klimatförändringarna har man fått skörda tidigare de sista 10 åren. Vi testade följande drycker:

Vilarnau Brut Nature Organic

En ung prisvärd cava som smakar gröna äpplen, och doftar helt ljuvligt. Lättdrucken tycker jag, en perfekt dryck innan maten eller vacker varm dag med något litet gott att äta till. Kostar 99 kr! Artikelnummer 7731 (FS)

Vilarnau Brut Nature Organic Cava

En vacker gyllene färg som smakar lite mandel, en mild nötig smak, gröna äpplen och persika. Perfekt till tapas, innan eller efter maten eller närsomhelst enligt Eva från Vilnarau. I Spanien dricker man gärna ett glas cava under dagen och den här cavan är passande då. Pris 129 kronor. Artikelnummer 50567 (BS)

Vilarnau Brut Nature Gran Reserva 2016

Gjord på Macabeu, Parellada men även 25% Chardonnay och lite Pinot Noir. Här har du en vacker färg ackompanjerad av en starkare kropp. Smak av stenfrukter som persika och aprikos och den här måste du dofta på noga! Doftar helt ljuvligt av persika (och toast vilket jag inte kände), smakar mycket men ändå milt!! Passar som för eller mingeldrink eller till skaldjur. Pris 229 kronor. Artikelnummer 50570 (BS)

Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016

Här har 50% av cavan lagrats på kastanjeträfat i 6 månader innan den lagrades på flaska. Du känner verkligen smaken från den första lagringen i samklang med smak av citrus och blommor! Den har mindre bubblor än de andra dryckerna från Vilarnau, och detta är en verkligen spännande dryck tycker jag! Jag väljer att servera den här innan maten för att få njuta fullt ut! Pris 299 kronor. Artikelnummer 50583 (BS)

Totalt producerar Vilnarau 1 miljon flaskor om året! Ganska imponerande måste jag säga!

Av Malin Nordblom som ej är någon sommelier men njuter av goda drycker och mat alltsom oftast.

3 reaktioner till “Vilarnau Cava provning

Hej, tack för att du läste! /Malin