Färga ägg naturligt

Att färga ägg naturligt är ett roligt och gott påskpyssel. Äggen får vackra milda färger när man färgar dem naturligt!! Det är även ett roligt projekt med barnenom man vill det. Tänk på att om du färgar äggen med gurkmeja så var försiktig, den färgar allt. Färgen på äggen blir olika beroende på om du har vita eller bruna ägg att färga. Äggen jag färgade på bilderna var vita.

Två olika sätt att färga äggen på!

Och jag har testat två sätt att färga äggen på, med samma resultat nästan. På bilden så har du äggen som kokats med färgen till höger, till vänster när de legat i cirka 45 minuter.

  1. Antingen så kokar du upp äggen med respektive ingrediens så länge du vill. Jag lägger mina ägg i det kalla vattnet med kryddan/kaffet eller vad det nu är som ska färga ägget och kokar det i 12 minuter så att det är hårdkokt. Sen tar jag upp ägget med en sked och lägger det på en bit papper för att torka innan jag lägger det i kylen. Skölj inte av ägget för då går färgen av.
  2. Det andra sättet du kan färga äggen på är att du kokar upp 5 dl vatten med lökskal, te eller något annat som ska färga dina ägg. Sen låter du vattnet svalna och kokar upp ägget så länge du vill, sköljer av det och lägger ner det i det avsvalnade vattnet i 30-60 minuter. Vill du ha extra mycket färg så kan det stå över natten.
Använd va du har hemma i köket för att färga äggen naturligt!

Olika naturliga färger, se bilden för resultatet.

Gul lök

Du använder dig av skalet på löken, jag använde mig av 5 lökar till cirka 5 dl vatten. Tillsätt även 1 tesked ättika eller vitvinsvinäger.

Blåbär

1 dl svenska blåbär, frysta eller färska vilket som går bra. Koka upp med 5 dl vatten och 1 tesked ättika eller vitvinsvinäger.

Kaffe

Jag körde med 5 dl starkt kaffe och 1 tesked ättika eller vitvinsvinäger.

Gurkmeja

2 teskedar gurkmejapulver, eller en bit finriven gurkmeja med 5 dl vatten och 1 tesked ättika eller vitvinsvinäger. AKTA underlaget och dina kläder eftersom gurkmeja är väldigt svårt att få bort.

Paprikapulver

5 dl vatten, 2 teskedar paprikapulver med 1 tesked ättika eller vitvinsvinäger. För mer färg på äggen låt de ligga i längre! Vi vill ha ljusa färger.

Te

Antingen använder du dig av 5 dl vatten och tre tepåsar, eller så kokar du upp 3 msk teblad och silar bort dom innan du lägger i ägget. Annars ger det mönster på ägget, vilket kan bli fint. (men nu vet du!) och 1 tesked ättika eller vitvinsvinäger.

Rött vin

Jag hällde rött vin över det kokta ägget så att det blev helt täckt av vin sen lät jag det stå i cirka 45 minuter. Färgen blev skimrande i silver, för starkare färg låt ägget ligga längre. Titta som det skimrar i kylskåpet eller under en lampa!

Rött vin ger fint färgade ägg.

Av Malin Nordblom

YouTube https://www.youtube.com/channel/UC54wSKvpDghbvbU7hCIXu9A

Instagram https://www.instagram.com/fabfoodieswede/

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

En reaktion till “Färga ägg naturligt

  1. Pingback: Påskrecept -

Hej, tack för att du läste! /Malin