Italiensk vinprovning

En härlig start på våren har nu inletts med en online vinprovning med den vinmakaren ”Mimmo” de Gregorio
via zoom direkt från Menfi, Sicilien. Mandrarossa har ett av mina favoritvin, så det var extra roligt att vara med på en italiensk vinprovning med ett av mina husvin. Jag är väldigt förtjust i vin, och varje gång jag är med på en vinprovning så blir jag lika fascinerad av dessa vinmakare och deras passion och kunskap. Mimmo har varit vinmakare i mer än 25 år på Cantine Settesoli. Här kommer lite info för er som är som jag som älskar vin men inte är utbildad. Så mina termer och uttryck kanske inte stämmer överens med andras, och vissa är de Mimmo använde och jag tyckte samma. För visst är det härligt när någon säger att det smakar smultron, och man faktiskt smakar exakt det när man sluter ögona.

Mandrarossa

Här arbetar man med att vara en hållbar vingård och 15 % av vingården är en idag en ekologisk odling. Vinkakarna respekterar druvorna, och ger dem rätt förutsättningar vilket i sin tur ger bra druvor och smakrika vin. Något som Sicilien har är vulkanisk jord/sand, och beroende på hur den är så smakar druvorna olika. Man har även kalksten vilket ger fantastiska viner, Sicilien har verkligen fantastiska förutsättningar och någon gång ska jag åka dit och prova vin och äta en massa gott. Till på köpet har de inte haft frost på 35 år, det gör det hela lite enklare.

Dessa vinerna testade jag

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc 2019

Det här vinet doftade helt fantastiskt! Smak av aprikos, citron och andra tidiga sommarsmaker. Och enligt Mimmo även basilika och persika. Passar perfekt till grillad fisk, och annan mat från havet.

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2019

Detta är vinet som jag år efter år alltid har hemma, när jag nollade så var detta vad jag bjöd de femtio gästerna på. (dock inte denna årgången) Ett aromatiskt vin med en smak av kryddiga bär och rosmarin. Passar till ostbrickan och är lättdrucket.

Mandrarossa Bertolino Soprano Grillo 2017

Tänk sommar i Italien, ta fram flaskan en vacker dag och laga till lite pasta eller fisk!! Smak av fläder, honung, citrus och örter, men även päron och krusbär som jag faktiskt kände av med med lite hjälp! Vinet är veganskt!

Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso Nero d’Avola 2016

Väldigt smakrikt, smak av sensommarbär och gott. Druvorna är odlade på kalkstensjord vilket ger intressanta och goda viner. Passar till grillat eller en gryta tycker jag.


Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC 2019

En flaska gylle guld som har smak av citrusfrukter och fläder och doftar av apelsinblomma!! Druvorna är odlade på helt vulkanisk jord! Laga till en god fisk och servera med detta vinet, smakar grymt gott ihop! Den här typen av vin passar även ihop med asiatisk mat eller som det är väl avkylt i solen med en ostbricka.

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC 2016

Det här vinet är har druvor odlade på 100% vulkanisk jord. Smakar inte aska utan av björnbär, kaffe och choklad. Färgen är varmröd och man kan verkligen föreställa sig att det är ett vin från Sicilien. Perfekt till smakrika kött av olika slag. Enligt uppgift passar detta att lagra några år, så jag ska köpa en till och lägga undan den!

Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria DOC 2019

Här odlas druvorna på Pantelleria en liten ö mellan mellan Sicilien och Tunisien. Vinet är sött, smakar lite “arabiskt” och passar att avsluta en middag med. Varför inte med en italiensk mandelkaka till? Jag tycker att fler borde testa den här typen av vin efter maten eftersom det verkligen avrundar en måltid bra.

Sicilienska vingårdar har både aska, vulkanstenar och jord blandad med aska på de olika vingårdarna.

Vinlista

2019 Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc, 249 kronor
Artikelnummer 73918 (SB)
2019 Mandrarossa Timperosse Petit Verdot, 249 kronor
Artikelnummer 71441 (SB)
2017 Mandrarossa Bertolino Soprano Grillo, 229 kronor
Artikelnummer 72441 (BS)
2016 Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso Nero d’Avola, 249 kronor
Artikelnummer 72961 (BS)
2019 Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC, 189 kronor
Artikelnummer 73641 (BS)
2016 Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC, 189 kronor
Artikelnummer 71175 (BS)
2019 Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria DOC, 299 kronor
Artikelnummer 50294 (BS)

Av Malin Nordblom som ej är någon sommelier men gärna avnjuter goda drycker och mat alltsom oftast.

Av Malin Nordblom
YouTube https://www.youtube.com/channel/UC54wSKvpDghbvbU7hCIXu9A
Instagram https://www.instagram.com/fabfoodieswede/
Mail fabfoodieswede@hotmail.com

En reaktion till “Italiensk vinprovning

Hej, tack för att du läste! /Malin