Vinprovning med Ruffino

Jag var med på en online vinprovning med italienska Ruffino från min stuga i Skåne. Tänk att man kan drömma sig bort till Italien genom drycker via en virtuell vinprovning, för en stund var jag där och upplevde allt de förmedlade om smaker, deras vinodlingar som mestadels ligger i Toscana och deras miljöarbete. Vinprovningen hölls av chefs vinmakaren Gabrieli Tacconi, och med var även Francesco Sorelli, Helen Farrell och Sandro Sartor från en renässans villa nära Florens. Måste ge dem en virtuell applåd för hur bra de förmedlade känsla och smaker, jag var i Italien under en timmes tid. Nu längtar jag efter att få besöka dem IRL, och att få laga passande mat till dryckerna!

Miljö

Ruffinos general manager Sandro Sartor berättade att de är inspirerade av oss nordbor, deras organic Chianti är faktiskt störst i Sverige. Och att efterfrågan på ekologiska drycker är så stor att de 2025 tänker ha allt sitt vin hållbart producerat. En certifiering som precis är godkänd och framtagen i Italien. För att forsätta kunna producera vin är det väldigt viktigt att ta hand om jorden och växterna, och de arbetar mycket med detta.

Ruffino

Ruffino har ett riktigt bra utbud av olika drycker som passar till olika tillfällen. Här kommer en liten guide till vinerna vi testade.

Aqua di Venus Rosè 2020

Aqua di Venus Rosé

Aqua di Venus Rosé är gjort på 34% Syrah, 33% Sangiovese och 33% Pinot Grigio. De handskördade druvorna är försiktigt pressade för att sedan få jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar. Den vackra ljusrosa färgen i den specialdesignade flaskan har fångat min uppmärksamhet många gånger, nu har jag både hunnit testa den under provningen och till olika fisk och räkförrätter. En perfekt mat om du frågar mig!

Vinet doftar helt ljuvligt, lite som en tidig sommarbukett och smakar lätt av druvor, hallon och jordgubbar. Ett ganska smakrikt rosévin om du frågar mig!

Nr 78666, ordervara, 179 kronor.

Aqua di Venus Bianco 2020

Aqua di Venus Bianco

Aqua di Venus Bianco är gjort på 61% Vermentino, 22% Chardonnay och 17% Sangiovese. Vermentino och Sangiovese druvorna kommer från Maremma som ligger nära kusten, Chardonnay druvan är odlad på La Solatia som ligger vid den gamla staden Monteriggioni, nära Siena. Druvorna handplockas när de är mogna och pressas direkt så att man behåller all smak. Man tar sedan den renade musten och låter den fermenteras på temperaturkontrollerade ståltankar för att sedan tappas upp på deras vackra flaska.

Smakar av nyplockad fläder, fikon, citrusfrukt, päron och är lätt fruktigt, fräscht och rent i smaken.

Finns för nuvarande inte på Systembolaget, men på olika ställen i Europa.

Alauda 2016

Alauda

Alauda är gjort på druvor från vingårdarna Poggio Casciano och Montemasso utanför Florens, 45% Cabernet Franc, 45% Merlot och 10% Colorino. Vinet är ett av de bästa de har producerat, och det finns tyvärr inte i Sverige men jag ska leta upp någon som skickar till Sverige. För detta Florentinska vinet var helt fantastiskt! Doftar av mörka frukter, plommon, mörk choklad och smaken är riktigt intensiv och det nästan exploderar i munnen. Det smakar lätt av vanilj, kakao, starkt kaffe och mycket mer faktiskt. Ju mer jag testar det desto fler smaker växer fram. När vi testade detta igen så var alla överens, detta är en fullträff! Passar till ost, smakrik italiensk mat och säkerligen med en god bit kött med en god sås.

Finns ej i SB’s sortiment ännu.

Modus 2017

Modus

Här berättar Gabrieli Tacconi om att människorna bakom vinet är otroligt viktiga, precis som jorden och druvorna. Modus är ett vin på handplockade druvor Sangiovese, Cabernet Sauvignon och Merlot. Och ungefär lika delar av alla. Vinet har lagrats på olika mindre tunnor, både nya och gamla för att få fram den här smaken. Doftar av mörk choklad, plommon, rostat kaffe och körsbär. Smakar verkligen mycket och lent, tänk dig choklad, körsbär och en blandning av andra sensommarbär. Jag älskade det här vinet! Mitt förslag är att du serverar detta när du vill sitta och samtala med goda vänner med lite småplock och någon god ost!

339 kronor i Systembolagets beställningssortiment

Riserva Ducale Oro 2016

Riserva Ducale Oro 2016

Ett helt underbart rubinrött vin som är en av mina favoriter från Ruffino. Doftar lätt fruktigt, örter, trä och jordiga plantor, en härlig doft som gör att jag bara vill laga en stor gryta med köttfärssås, bjuda in vänner och njuta av mat och vin. Smaken sätter sig fint i gommen, smakar bland annat av plommon, solmogna hallon och örter, du hör själv hur trevligt det låter! I vinet hittar du 83% Sangiovese, 12% Merlot och 5% Colorino från vingårdarna Gretole, Montemasso och Santedame i Toscana.

Finns ej på SB ännu.

Romitorio di Santedame 2016

Romitorio di Santedame 2016

Jösses vilket vin, ett helt fantastiskt mörkrött vin som du tar fram till en riktigt god köttbit! Romitorio di Santedame 2016 är tillverkat på druvorna Sangiovese och Colorino. Jag känner dofter av jord, vanilj, trä och körsbär. I munnen framträder helt ljuvliga smaker av en mix av hallon, körsbär, björnbär, choklad och lite örter. Detta är ett vin jag vill ha hemma, alltid! Servera till en ostbricka med mogna ostar eller en god köttbit.

Finns ej på SB ännu, men jag rekommenderar verkligen att hålla ögona öppna efter detta vinet!

Santedame BIO 2019

2019 Chianti Classico Santedame

Santedame har en vacker djupröd färg och är ett ungt vin som passar bra till att sitta och dricka med lite smått och gott, pizza och mycket annat skulle jag vilja säga. Helt klart ett bra att ha hemma vin, som du tjänar på att lufta ordentligt innan! Gjord på 80% Sangiovese och 20% Merlot. Doftar av jord och vilda körsbär, och jag känner sensommar jordgubbar och körsbär. Smak av bärkompott på jordgubbar och körsbär,

Finns ej på SB ännu.

Av Malin Nordblom som gärna dricker ett gott vin men ej är en sommelier!

Hej, tack för att du läste! /Malin