Studio 2000 – ett experiment på 2000 m²

Studio 2000 är ett riktigt spännande experiment och matstudio på 2000 m². Paul Svensson, Ruth Osbourne och Niklas Karlsson är det kunniga teamet som ligger bakom hela idén. Experimentet där de endast använder sig av så mycket åkermark som varje människa har per år till matförsörjning om åkermarken skulle delas upp lika mellan alla på jorden. Har du inte fått upp dina ögon innan för hur vi behöver odla och äta så är detta ett både intressant och nyttigt levande experiment på Studio 2000 på Fotografiska i Stockholm. För inte är vi många som lever på detta viset, och allra minst jag som åker runt och äter över allt hela tiden. Men faktum är att om vi delar upp jorden och dess odlingsbara yta så skulle vi alla ha vars 2000 m² yta var att bruka. (Lägg därtill 500 m² betesmark för idisslande djur) Dock använder vi i västvärlden 2 * 2000 m² så det är inte rättvist.

Erikslunds trädgård

2019 så startade Niklas Karlsson upp en odling på 2000 m² på Rosendal i Stockholm efter att forskare räknat ut hur stor yta vi kan använda oss av per person på jorden. Nu har Niklas, Paul och Ruth tagit det hela ett steg längre och man använder sig till exempel endast av 6 kg smör och 16 kg lök fram till maj för att servera alla sina gäster mat enligt den uträknade modellen. Det är ju självklart inte bara ytan som räknas, det viktigaste av allt är ju vad man kan odla på ett hållbart sätt men man måste även tänka på att odla på ett mättande och näringsrikt vis. Studio 2000 har odlingar på Erikslunds trädgård utanför Gnesta där man även kan boka in sig för att ta del av hur allt fungerar och även prova på mat och dryck.

Läs mer om projektet och boka bord här; https://www.studio2000.se/

Bilder från mitt besök:

Som välkomstsnacks, och detta var en härlig första rätt! Underbart grön!
Nyskördad sallat som alla fick dressa själv med äpplekombucha, hasselnötsfett och kryddor. Till det “Pickle backs” precis som Ruth brukade dricka hemma i London, fast nu Fotografiskas variant med Stockholms Bränneris gin framtaget för Fotografiska med pumpalag och äppelkombucha. (ej på bilden)
Lök 2000 med Fläder och honungsdryck.
Koster ostron med strandväxter, helt klart de bästa ostronen jag ätit!
Tortillabrödet är gjort på skalet av vintersquash, rökt vintersquash puré, nyskördad spenat, koriander, persilja och grillad havrefärskebab med en touch av fermenterad chili. Till mycket av rätterna på Studio 2000 har man använt sig av en air fryer eftersom den inte kräver mycket fett.
Fantastiska smak och dryckeskombinationer. Här en rätt som verkligen smakade köttigt, men helt vegetarisk!
Övervintrade palsternackor, äpple, palsternacksmjölk och äppelpuré.
Den här lila rackaren med rabarber hade en “vaniljsås” på rötad gran! Det smakar vanilj, och detta var helt nytt för mig! Granen är svensk men det framställs i Norge.

Mer om mat, dryck och annat hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin