Klassiskt safransris

Ett klassiskt saffransris vilket även kan kallas för gult ris. Saffransris passar bra till stekta grönsaker, kyckling, en god köttbit, fisk eller så blandar du det med parmesanost och får en spansk saffransrisotto. Jag har använt mig av det spanska riset Calasparra (arroz de Calasparra-ris från Calasparra) som kommer från Murcia regionen i Spanien, riset används ofta till paella. Du kan även använda dig av andra rissorter för att göra saffransris om det är det du har hemma. Tänk på att olika sorters saffran smakar olika mycket, jag brukar använda mig av en påse, 0,5 gram saffran för att göra saffransris, men någon gång har jag behövt 1,5 paket saffran. Smaka dig fram! Ett stort plus är att risrätten är barnvänlig eftersom de flesta barn brukar tycka om saffransris, vilket gör att det är enklare att servera när man bjuder hem vänner. Hemma hos mig har vi även saffransris på julbordet eftersom inte alla tycker om potatis.

Calasparra ris från Murcia har jag oftast hemma,

Ingredienser till saffransris

4 portioner – Du behöver även ett stekjärn, kniv och skärbräda.

  • 1/2 gul lök
  • 2 dl Calasparraris eller annan sorts ris
  • 6 dl kyckling eller grönsaksbuljong
  • ca 3 msk olivolja
  • 0,5-0,75 gr saffran (1-1,5 paket)
  • salt

Gör så här:

  1. Hacka löken och värm upp oljan i järnet och fräs löken tills den är mjuk, ej brun!
  2. Tillsätt ris och saffran och sänk värmen lite. Rör runt tills det knäpper lite i riset, cirka 2-3 minuter.
  3. Tillsätt buljongen och låt puttra tills allt vattnet har kokats bort. Salta och smaka av.
  4. Servera direkt som det ör eller till valda tillbehör.

Du hittar fler recept på min blogg! https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin