Var ska man äta i Bangkok?

Var ska man äta i Bangkok undrar många, ja faktum är att Bangkok kan vara en av de absolut mest intressanta städerna i världen just nu när det gäller mat och det kan vara bra att ha en matguide om du ska åka hit. Du hittar en fantastiskt utbud av restauranger och street food i denna matguide, detta är en liten hjälp att hitta var man ska äta i Bangkok. Staden verkligen pulserar och man hittar fler spännande matställen att äta på i Bangkok än man gör på de flesta andra ställena i världen. Oftast vet de flesta att Bangkok alltid haft ett rikt street food utbud men idag hittar man flera restauranger som är med på Asiens 50 Best restaurant lista, och det finns även flera restauranger med Michelin stjärnor. Det är en fest för sinnena var gång man hittar något nytt gott att äta i Bangkok när man vandrar runt och upptäcker stan med hjälp av maten! Bangkok är en stad där maten berättar en historia om tradition och passion, och där varje måltid är en hyllning till den Thailändska matkulturens rika och mångfacetterade arv.

Mat från hela världen

Maten man äter har ofta inspiration från både Thailand, Kina, Filippinerna och flera andra länder. En av restaurangerna med 2 Michelin stjärnor är tyska Sühring, du har indiska Gaggan och Potong som är en restaurang med modern kinesisk mat ja man behöver verkligen en restaurangguide till Bangkok. Låter det spännande, häng med så ska jag guida dig till Bangkoks bästa matställen enligt mig i min “Ät dig genom Bangkok” matguide.

Gaggan Anand Photo ©Malin Nordblom

Gaggan Experience

Gaggan Anand är klart kreativ och lite av ett geni när det gäller att leverera en annorlunda matupplevelse. Har du en gång ätit hos Gaggan så glömmer du det garanterat aldrig. Hans senaste restaurang Gaggan Experience i Bangkok är en intim restaurang med endast 14 platser. Den spektakulära middagen intas längs ett “Chef’s table” där Gaggan och hans team levererar både show, mat och dryck under ledning av Gaggan. Som ung spelade Gaggan i olika band och musiken är fortfarande viktig i hans liv och även en stor del av upplevelsen på Gaggan Experience. Det är både pyro show till mitt gamla favoritband Rammstein när en utsökt fisk levereras, till att alla gäster ska vara med och klappa till We will rock you. Stämningen är hög och det är många upplevelser under kvällens lopp när 25-rätters menyn levereras.

Riktigt bra

Maten är riktigt bra, precis som förväntat. Det är väldigt varierande smaker och texturer som presenteras i en rasande fart. En av de mest minnesvärda presentationerna är en svart hög på en tallrik beströdd av stjärnor, denna presenteras som en anti instagram vänlig aubergine. Vill du drömma dig bort och uppleva något utöver det vanliga så får du absolut inte missa Gaggan Experience när du är i Bangkok. Både mat och dryck ingår i priset som ligger ganska lågt med tanke på vad du får under dessa timmarna! (THB 14000)

Gaggan Anand, 68 Sukhumvit 31, Khlong Tan Nuea, Watthana Khet Watthana, Bangkok

https://gaggananand.com/

“Råtthjärna” Gaggan Experience Photo ©Malin Nordblom
Enligt Gaggan världens minst instagram vänliga bild. (Aubergine)
Gaggan Anand & Malin Nordblom
Le Du, Bangkok Bild Malin Nordblom
Med chef Ton på Le Du.

Le Du

Le Du kommer från det Thailändska ordet “ฤดู” och är en synonym på ordet säsong” på Thailändska. Det mesta av ingredienserna på restaurangen är i säsong och även närodlade eftersom Le Du har ett nära samarbete med många bönder.  Le Du drivs av Thitid Tassanakajohn som alla i Thailand känner igen som Chef Ton är kocken som har satt det Thailändska köket på kartan. Han är med som domare i flera TV program och just nu ser man honom i Top Chef Thailand. Han driver flera restauranger och Le Du är med i toppen av Asia’s 50 Best restauranger och har även en Michelin stjärna.

Gourmet

Le Du serveras en gourmet variant av det smakrika Thailändska köket i en avslappnad miljö. Chef Ton vill att alla ska känna sig välkomna och man har inga krav på klädsel eller att man inte ska prata högt. Man känner igen smakerna på tallriken, men allt serveras med en finess man inte förknippar med det Thailändska köket. För mig är detta den klart bästa Thai mat jag någonsin har ätit! Man har även en matchande vinlista som Ton som även är en utbildad sommelier har tagit fram tillsammans med Le Du’s andra sommelier. De har även ett alkoholfritt paket som är riktigt spännande.

Le Du, Silom soi 7
📞: 0929199969 https://guestbooking.seatris.ai/ledu

Le Du’s signaturrätt, Thailändsk flod räka med Black mountain ris och Pai ris. Smaker av kokos och olika thailändska kryddor
En av efterrätterna med smak av Pandan, choklad och banan. Le Du – Bangkok ©
Med tvillingbröderna Mathias och Thomas Sühring på deras restaurang Sühring i Bangkok.

Sühring

En 2-stjärnig tysk Michelin restaurang i Bangkok låter kanske lite udda, fast det är inte konstigare än att äta Thai mat hemma i Sverige bara lite mer ovanligt. Faktiskt är det så att just på restaurang Sühring i Bangkok så har jag ätit den godaste tyska maten någonsin! (och då har jag ändå bott i Tyskland) Sühring drivs av tvillingbröderna Mathias och Thomas Sühring som kommer från Öst Berlin. När de flyttade till Bangkok så hade de många idéer om vad för slags restaurang de skulle öppna, men det de var allra bäst på och det som de hade växt upp med var det tyska köket.

Mormor är med

Mycket av deras inspiration kommer från deras mormor som alltid plockade saker i skog och mark, la in och lagade mat. Inspirationen är till ganska stor del tagen från deras barndoms smakminnen, och även varianter av deras mormors gamla handskrivna receptbok. Restaurangen har en hemma hos känsla i det vackra gamla 1960-tals villan, och glasverandan har inspiration från deras barndomshem. Sühring ligger i ett lugnt och vackert bostadsområde med stora vackra villor och att man är i Bangkok glömmer man nästan bort för en stund. Vackra uppläggningar, med tyska smaker på ett för oss svenskar igenkännande vis. Eftersom de både är i toppen av “50 Best restaurant’s” och har 2 Michelin stjärnor så är förväntningarna är högt ställda. För mig så levde de upp till dessa och jag kommer gärna tillbaks! Många jag känner har besökt Sühring flera gånger och jag förstår varför.

Sühring, No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa 10120 Bangkok https://restaurantsuhring.com/

Amuse-bouche på Sühring. Bild Malin Nordblom
Mathias och Thomas Sühring har tagit inspiration från sin mormors receptbok när de tillagade denna ägglikörs kola med hasselnöt.
En av de första serveringarna på Potong. Allt äts i en viss följd, och det är lika mycket lek som en smakrik upplevelse. Photo, Malin Nordblom

Potong

I ett gammalt fem våningshus i myllrande Chinatown så finns en av Bangkoks populäraste restauranger. Bakom restaurangen finns den Thai-kines-australiensiska kocken “chef Pam” (Pichaya Utharntharm) som har vunnit flera priser både som kock och för restaurangen, Pam är även en av domarna i Top Chef Thailand och har 1 MICHELIN stjärna. Restaurangen ligger i familjens gamla hus där det i flera generationer har tillverkats traditionell kinesisk ört medicin (中草药制造商 – zhōng cǎo yào zhì zào shāng).

Spännande byggnad

Det är en otroligt spännande gammal byggnad som nu är renoverad på ett respektfullt vis i gammal stil. Var man än tittar så finns det något spännande att upptäcka. Maten är Thai – Kinesisk fine dining, och Chef Pam väver in de olika smakerna på ett vackert vis i en mycket spännande meny. Jag testade deras vinpaket till maten, det finns även ett alternativ som var riktigt bra. När man ätit eller om man endast känner för en drink så ta den smala trappan upp till översta våningen där det finns en “speak easy” bar, The Opium Bar. Restaurangen passar inte riktigt med yngre barn. Prisklass högt, men väl värt priset.

Restaurang Potong, 10 Soi Yen Akat 3, Chong Nonsi, Yan Nawa, Bangkok 10120, Thailand https://www.restaurantpotong.com/

Chef Pam och Malin Nordblom på Potong.
Krispig anka på Potong. Photo Malin Nordblom
Potong Bangkok

Jay Fai Photo ©Malin Nordblom

Jay Fai

Jay Fai är ett av dessa ställen som man gärna vill prova på om man är i Bangkok. Det är gatumat som är gjord på lite bättre råvaror av den före detta skräddaren Supinya “Jay Fai” Junsuta som är 73 år gammal och fortfarande står och lagar mat på stället som är uppkallat efter henne, Jay Fai. Hennes ena dotter arbetar också här och även hennes syster, det är ett härligt familjeföretag. Vill du äta här så ska du köa från tidig morgon för att få ett av de få borden på plats eller så kan du försöka att boka ett bord. Jag hade turen att en person jag känner är vän med Jay Fai så han fixade ett bord till oss.

Street food

Så är det vanlig street food här undrar många? Faktum är att svaret är både ja och nej, det är Thailändsk street food men gjord på riktigt bra råvaror. Jay Fai är noga med sina råvaror och får hon inte det hon vill ha så använder hon inte dem och kanske just den rätten med det innehållet inte finns den dagen isåfall. Om du ska äta här så beställ in några olika rätter, krabbomeletten är ett måste och det är hennes signaturrätt. Mina favoriter förutom den berömda krabbomeletten är Drunken Noodles, Coconut Shoot, hennes torra congee och Crispy Noodles.(det kan vara så att någon av rätterna kommer från hennes ej officiella meny, jag kommer tyvärr inte ihåg..) Dessutom tänk på att maten är till för att dela på, och portionerna är ganska stora!

Michelin

Innan Jay Fai blev belönad både med Michelin stjärna och 50 Best restaurants så var hon redan välkänd i Bangkok, här har alltid både kungafamiljen, ministrar och alla andra ätit. Är det värt att köa, ja om du gillar den här typen av mat så är det helt klart värt ett besök. Galet gott, och helt omöjligt att sluta äta. Faktum är att Jay Fai varken dricker eller tar någon paus när hon arbetar, och hon älskar Wagyu beef.

Klädsel, valfri du hittar både folk i kostym och flip flops här.

Jay Fai, 327 Mahachai Road, Bangkok, Thailand https://www.instagram.com/jayfaibangkok/

Jay Fais krabbomelett

CDGRE

Tänk dig ett samarbete mellan tre av Bangkoks bästa kockar och ett klädmärke, låter det konstigt eller bra? CDGRE som uttalas cee-dee-gree är ett samarbete mellan vännerna Gaggan Anand, tvillingbröderna Sühring och streetwear klädmärket Carnival. CDGRE ligger i shopping mallen Siam Paragon i Bangkok. Vi svenskar tänker ju inte att det kan vara bra mat i en shopping mall. men i Asien är det vanligt. Jag delade maten här så att vi kunde testa på lite olika rätter, deras Wagyu burgare är fantastiskt bra, spätzle, riktigt fräscha sallader och mycket mer. Perfekt ställe när du vill ha en paus från den Thailändska maten eller känner frö en riktigt bra kaffe eller matcha. Gaggan Anand står bakom dryckerna, och Sühring bröderna ansvarar för menyn. Kännder du bara för att handla kläder och annat så ligger butiken i anslutning till restaurangen. Mellanprisklass och passar alla.

CDGRE; Siam Paragon, G15, G Floor, Siam Paragon, 991 Rama I Rd, Pathum Wan, Bangkok 10330, Thailand https://www.cdgrebkk.com/

Gaggan Anand står bakom den spännande matcha menyn, och även allt kaffe. Bild ©Malin Nordblom
CDGRE
Burger love CDGRE Bild ©Malin Nordblom

Fler ställen kommer snart i den här matguiden!

Fler resetips, recept och mycket annat hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin