Baka surdegsmunkar

En lite lyxigare variant av surdegsmunkar (doughnuts) som du garanterat kommer att vilja baka fler gånger även om det tar lite tid att baka doughnuts, men det är helt klart värt besväret om du frågar mig. Du kan fylla munkarna med sylt, jordnötssmörsglasyr, färskost och mycket annat. Det mesta är gott att fylla dem med om du inte vill äta dem som de är eller endast doppa dina surdegs doughnuts i socker eller en blandning av socker och kanel. Jag brukar baka många och om du har surdegsmunkar över så kan du frysa in dem och ta fram vid behov. Du ska då frysa in surdegsmunkarna utan fyllning och sen låter du bara munken tina upp en liten stund innan du ska äta den! Lycka till med dina nybakade surdegsmunkar ( sourdough doughnuts )!

Ingredienser cirka 10 surdegsmunkar

Tips på lite olika fyllningar hittar du längre ner.

Du behöver en fritös eller en tjockbottnad gryta med lock för att fritera munkarna och en matlagningstermometer. Du behöver även en matberedare med degkrok, eller så knådar du för hand. Jag brukar dubbla receptet och frysa in hälften. Du behöver träpinne eller träslev för att vända munkarna i oljan med!

 • 50 gram aktiv vetesurdeg eller surdeg
 • 250 gram vetemjöl special (eller 50% vetemjöl och 50% vetemjöl special)
 • 30 gram socker
 • 5 gram salt
 • 40 gram rumsvarmt smör
 • 3,5 gram torrjäst för bröd
 • 1 mellanstort ägg
 • 0,5 tsk vaniljextrakt
 • citronzest från 1/2 citron (detta kan du hoppa över om du vill)
 • 1 dl mjölk
 • Raps eller solrosolja att fritera i (ca 1-1,5 liter)

Gör så här:

 1. Rör ihop alla ingredienserna i skålen till mixern. Du ska ha en degkrok på mixern, starta mixern på en låg hastighet.
 2. När du har en degklump så sätter du på full hastighet och låter maskinen gå i 2 minuter. Stanna maskinen och skrapa av degen och låt den vila i 1 minut. Upprepa 2-3 gånger, tills du har en bra deg.
 3. Häll lite olja i en stor skål, smeta ut den längs sidorna. Lägg sedan i degen och täck skålen med ett lock eller plastfolie. Låt vila 45 minuter på en varm och dragfri plats.
 4. Knåda degen och låt sedan vila under bakduk i skålen 45 minuter till.
 5. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och spraya med lite matolja på bakplåtspappret.
 6. Mjöla köksbänken och dela upp degen i lika stora bitar på cirka 50 gram styck.
 7. Rulla varje degbit till små bollar och lägg på bakplåten med lite mellanrum under plastfolie för att jäsa vidare i 45 minuter.
 8. Värm upp oljan till 180 grader. Oljan ska helst hålla cirka 180grader. Har man för varm olja så blir munkarna brända på utsidan med en degig insida. Och är oljan för kall så blir de väldigt oljiga.
 9. Förbered en tallrik med kökspapper så att munkarna kan rinna av på det. Om du ska doppa dem i socker så förbered en tallrik med strösocker också! (du kan även blanda strösocker och lite kanel)
 10. Lägg i några munkar åt gången. (2-3 st) Låt dem friteras i cirka 2-3 minuter på varje sida sedan vänder du på dem med en träslev eller träpinne. OBS! Lämna aldrig friteringen, det kan vara brandfarligt. Ha alltid ett stort lock i närheten om det skulle bli för varmt.
 11. När du har som ett ljust band i mitten av munkarna så är de klara, det tar 2-3 minuter på varje sida.(på engelska kallar man detta “ring of confidence”.)
 12. Ska du doppa dem i socker så gör du det direkt när du tar upp dem! Lägg dem sedan på papper för att rinna av lite.
 13. Låt sedan munkarna ligga på bakplåten och svalna för att sedan fylla dem om du vill det.

Baka munkar i ugn:

Du kan även baka surdegsmunkarna i ugn på 190 grader i cirka 10-12 minuter.

Tips för när du bakar surdegsmunkar:

 • Oljan ska helst hålla cirka 180grader. Har man för varm olja så blir munkarna brända på utsidan med en degig insida. Och är oljan för kall så blir de väldigt oljiga.
 • Låt munkarna jäsa ordentligt, gör du inte det så blir de inte lika bra. Så skynda inte på processen. Och den där ringen på munkarna får du bara då, eftersom munkarna höjer sig lite när du friterar om degen har jäst ordentligt.
 • Om du vill ha sockriga munkar så se till att de doppas i socker direkt när du tar upp dem från friteringen. Annars fastnar sockret inte på munken. Så förbered detta innan du börjar fritera!
Fyll munkarna med olika sorters fyllning, det blir garanterat succé om du har fest eller kalas! 📸

Fyllning till munkar:

Det är riktigt gott att endast rulla munkarna i socker eller så rör du ihop lite kanel och socker och doppar dem i det. Jordnötssmör, hallon, jordgubb eller någon annan sylt är grymt gott att fylla dem med också. Min absoluta favoritfyllning är den med jordnötssmör som jag lärde mig på Baker & Cook i Singapore. För att fylla dina surdegsmunkar så behöver du en spritspåse med en spetsig tyll, den trycker du sedan ner i munken och pressar ut fyllningen.

Jordnötsfyllning:

 • 30 gram jordnötssmör utan bitar
 • 120 gram florsocker
 • 2 tsk grädde (eller mjölk)
 1. Vispa smör och jordnötssmör tills det är fluffigt.
 2. Tillsätt lite florsocker i taget under tiden du vispar.
 3. Sist av allt tillsätter du grädden.
 4. Fyll en spritspåse om du vill ha fyllning inuti munkarna, annars kjan du lägga fyllningen ovanpå också.
 5. Du kan även värma upp fyllningen:
 6. Rör ihop alla ingredienserna i en metall bunke. Värm sedan upp vatten i en gryta och sätt skålen i grytan. Rör om tills du har en len kräm. Spritsa den när den är varm, sen blir det svårt!

Mangofyllning

 • 2 msk mangopuré
 • 1/2 tsk smör
 • 120 gram siktat florsocker

Rör ihop alla ingredienserna i en metall bunke. Värm sedan upp vatten i en gryta och sätt skålen i grytan. Rör om tills du har en len kräm. Spritsa den när den är varm, sen blir det svårt!

Jag kommer att posta fler fyllningar här lite senare. Lycka till med bakandet!!
/Malin

Använd en träpinne eller träslev för att vända munkarna efter halva tiden! 📸Malin Nordblom
Det blir en vit ring i mitten när du friterar ” ring of confidence”

Fler recept och mycket annat hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin