Michael Ade Elégbèdé from Nigeria

Jag träffade kocken Michael Ade Elégbèdé från Nigeria när han var i Sverige och lagade mat under några dagar. Michael är uppvuxen i köket med sin mamma och mormor som alltid lagat en massa mat, och även drivit restauranger. Som tonåring flyttade Michael Ade Elégbèdé till Amerika där han under studierna arbetade på sin mammas restaurang.
Men det var inte kock han skulle bli, utan läkare. Men under läkarstudierna förstod han att det var mat han ville jobba med, och hoppade av universitet för att börja på Culinary Institute of America Greystone. Därefter började han arbeta på olika restauranger som tillexempel Eleven Madison Park Restaurant in New York. Han började experimentera med det nigerianska köket, och serverade maten där han arbetade. När han märkte att den Nigerianska maten vlev uppskattad av både gäster och personal så ville han lära sig mer om den. Under ett samtal med René Redzepi från Noma så sa han till honom att om han ville laga Nigeriansk mat så borde han vara i Nigeria för att lära sig ännu mer. Sagt och gjort, Michael Ade Elégbèdé bestämde sig för att flytta tillbaks till Nigeria och att få folk på plats i landet att uppskatta den Nigerianska matkulturen.
Jag ställde lite frågor till Michael:

Hur var det att flytta tillbaks till Nigeria?
– Det var en riktigt jobbig omställning eftersom man aldrig kan ta något för givet i Nigeria. Ibland går strömmen när man som bäst behöver den.

Vad är det bästa med att ha flyttat tillbaks?
– När jag får in någon speciell råvara som jag inte brukar få tag i, då blir jag idag mycket gladare och uppskattar det mer än förut när jag tog allt för givet.

Var får du din inspiration ifrån?
– Från byarna i Nigeria när jag är ute och reser. Jag blir inspirerad när jag ser hur de på landsbygden använder sig av Kassava, bönor och allt annat lokalt. Vi är ju ganska nya på att förfina vårt ätande, många försöker äta som västerlänningar. Mitt mål är att man ska lära sig att uppskatta maten vi har i Nigeria.

Vilket är ditt favorit matland?
– Nigeria och Japan.

Vilka råvaror föredrar du?
– Fisk och skaldjur.

Använder du dig av kokböcker?
– Jag gillar att läsa kokböcker och få inspiration. Men jag föredrar att hitta på egna recept, och lära mig under tiden.

Vad är det roligaste med ditt yrke?
– Att få inspirera andra, både i Nigeria men även när jag får åka till andra länder och prata om Nigeriansk mat som under mitt besök i Sverige. Att få utveckla det Nigerianska köket så att det blir modernare det är verkligen otroligt roligt!

Text och bild: Malin Nordblom

Interview and photo by Malin Nordblom

Text and photo Malin Nordblom

Fab Foodie Swede

If you wan’t to use the content or photos please contact:

fabfoodieswede@hotmail.com

Hej, tack för att du läste! /Malin