Joan Roca

For english scroll down. Joan Roca öppnade El Celler de Can Roca 1986 med sina bröder Josep och Jordi. Idag har de tre Michelin stjärnor och har varit utnämnda till världens bästa restaurang ett flertal gånger. Jag träffade Joan Roca under San Sebastian Gastronomika i Spanien och ställde några frågor till honom.

LITE FRÅGOR TILL JOAN ROCA

Hur är det egentligen att arbeta ihop med sin familj?

-Det går fantastiskt bra att arbeta ihop. Vi känner varandra så väl och litar på varandra så det är perfekt att driva restaurangen ihop, hade det inte varit bra så skulle vi sluta.

Ni har börjat att arbeta mer med lokala örter och blommor med hjälp av en botanist. Har detta förändrat sättet ni lagar mat på?

-Vår mormor brukade använda sig av blommor eftersom hon då bodde på landet, men vi är i en stad och måste lära oss. För fem år sedan började vi att arbeta med att lära oss mer om detta, och se till att kunskapen inte försvinner när det gäller hur man kan använda sig av växter på olika sätt. Vi arbetar även tillsammans med en forskare som hjälper oss att förstå hur vi kan använda oss av blommor och örter på ett annat sätt.

Har du några nya drömmar?

-Familjen har köpt en byggnad där vi öppnar upp en chokladfabrik och ett hotell i januari. Man ska även kunna köpa chokladen online, men det blir endast en fabrik, och ett hotell precis som vi bara har en restaurang.

Du reser ganska mycket, vad vill du alltid göra på dina resor?

-Jag vill alltid prova på en massa olika sorters mat, prata med kockarna och besöka matmarknader.

Har du varit i Sverige?

-Det var väldigt längesedan jag besökte Sverige. Ni har många bra kockar som till exempel Björn Frantzén och är ett intressant matland. Jag vet inte när, men jag vill besöka Sverige igen.

I och med miljöpåverkan så reser människor mindre, hur kan vi få erfara andra länders mat när vi inte reser så mycket?

-I historien reste man inte, man fick tag på olika frön från andra länder. På vår restaurang har vi samlat frön från olika länder. Vi planterar dem och ser vilka som fungerar bäst i vår klimatzon. Vi behöver komma tillbaks till att vi reser genom fröna och inte genom produkter och att vi odlar på plats. På det viset kan vi fortfarande uppleva andra kulturers mat.

Text och bild Malin Nordblom

Intervjun gjordes under San Sebastian Gastronomika där Joan Roca höll ett föredrag och lagade mat på scen.

Interview in English

Joan Roca opened up the three Michelin starred restaurant El Celler de Can Roca in 1986 with his brothers Josep and Jordi. In 2007 they changed location of the restaurant. Today they have their three stars and has been ranked as the number one restaurant in the world several times! And still Joan is a humble chef, that has easy to laugh. I meet Joan in San Sebastian Gastronomika in Spanien, and asked him some questions.

How is it to work with your brothers?

-It’s actually working really well! We really know and trust each other, so it works really great to run the restaurant together. If it didn’t, then we should just quit!

You have started to use more local herbs and flowers at the restaurant with the help of a botanist, has this changed the way you cook the last years?

-Our grand mother always used different kinds of flowers and herbs as we lived in the country side. But as we live in a city we have to learn. We started to learn for about 5 years ago, and we wan’t to make sure the knowledge about how to use flowers and herbs doesn’t disappear.We also work together with a researcher who helps us understand how we can use them in different ways.

Any new things coming up from the Roca family?

-The family has bought a building in Girona were we just opened up a chocolate factory and a hotel with 15 rooms. You will be able to buy the chocolate online to.But there will be no more hotels or chocolate factory’s, just like no more restaurants. Only one of everything!

What is the most important thing for you when you travel?

-To eat a lot’s of different food, to talk with the chefs and to visit food markets.

Have you ever been to Sweden?

-A very long time ago. You have many great chefs like Björn Frantzen, so I would love to visit again.

People travel less today because of it’s impact on the climate. How can we experience food from other culture’s without traveling as much.

-In the past you didn’t travel, you got hold of seeds from different countries. We have a lot of seeds from different countries at the restaurant. We plant, and see which ones that works in our climate. We need to come back to travel through the seeds, and not through products.

By Malin Nordblom

The hotel Casa Cacao and the chocolate factory just opened in Girona, Spain. And I would love to visit as it has everything I love there! If you visit, send me a shot!

The interview was done during San Sebastian Gastronomika where Joan Roca held a lecture and cooked up on stage.

It was first published at http://www.gourmet.se in Swedish.

The world has several little treats, and to open the globe you need to answer some questions and pull a lever.

4 reaktioner till “Joan Roca

Hej, tack för att du läste! /Malin