Vegansk Semla

Så var det dags att baka semlor, och visst kan du baka en god vegansk semla om du hellre vill ha det. Jag bjöd barnen på den här utan att de visste att den var vegansk och de tyckte den var jättegod. Havregrädden var fantastiskt god måste jag säga, den kan man äta som en mousse.. Så testa på att baka en vegansk semla vet ja:)

Baka veganska bullar.

Semmelbullar

 • 50 g rumstempererad färskjäst (blå)
 • 5 dl rumstempererad Aito havremjölk
 • 150 g mjukt, rumstempererat, mjölkfritt margarin
 • 1 dl strösocker
 • 1 msk mortlad kardemumma
 • 1 tsk salt
 • ca 14-15 dl vetemjöl

Nötig mandelmassa

 • 150 g sötmandel
 • 1,5 dl florsocker
 • 2-3 msk vatten
 • 1 nypa salt

Att dekorera och montera med

 • 5 dl Aito havregrädde
 • florsocker att dekorera med

Gö så här

 1. Smula jästen i en bunke. Lös upp med Aito Oat Drink. Tillsätt därefter mjölkfritt margarin, strösocker, kardemumma och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Ha sedan i saltet och lite mjöl i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg. Fortsätt knåda i 10 minuter med maskin på medelhastighet eller 20 minuter om du knådar för hand.
 2. Dela degen i 18 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 32 delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit i taget, tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan dem. Platta till dem lite lätt och täck med bakduk. Låt jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de jäst tillräckligt när de är minst dubbelt så stora.
 3. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 4. Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta. Tillsätt florsocker och hälften av vattnet. Mixa ihop. Tillsätt mer vatten tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
 5. Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp hjälp av en sax. Klipp neråt för att samtidigt gröpa ur bullen. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket. Vispa Aito Oat for Whipping till mjuka toppar. Fyll bullarna med mandelmassa och Aito Oat for Whipping. Lägg på locket och pudra med florsocker. Servera direkt. Vill du inte servera/äta alla på en gång fyllder du bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse eller liknande som sluter tätt.

TIPS! Gör semlorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 750 g glutenfri mjölmix och blanda ner 2 msk fiberhusk tillsammans med jäst och mjölk i början av receptet.

Se till att du har alla ingredienserna hemma innan du börjar baka dina semlor.
Vegansk semma

By Malin Nordblom

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Receptet är från Aito, jag fick testbaka dessa och fick dela receptet här.

6 reaktioner till “Vegansk Semla

Hej, tack för att du läste! /Malin