Villa Strandvägen i Ystad

Så var det äntligen dags för ett besök på Villa Strandvägen i Ystad. Ystad som jag tillbringat stora delar av min ungdom i, hängt på Koppen och i diverse musikstudios. Men nu skulle jag äta en helt annan typ av mat, och såg verkligen fram emot en dag när jag själv inte skulle laga mat och att jag skulle få njuta av detta i en mysig miljö på Villa Strandvägen.

Villa Strandvägen ligger i en vacker gammal villa.

Villa Strandvägen byggdes 1899

Det gamla sommaruset designades 1899 av Peter Boisen, och idag rymmer det sju rum och en matsal för 40 personer och en stor terass. Jag har inte sett rummen men håller de samma standard som matsalen så är det väldigt bra. Matsalen har en familjär stämning med ett stort öppet kök. Huset påminde mig om en mix av Villa Sjötorp och ett ställe jag bodde på i Key West.

Anton en stjärna i köket

Villa Strandvägen maten och dryck

Man kan välja på 5 eller 7 rätter, och jag valde såklart 7 rätters med ett vinpaket till. Deras sommelier Erik Nilsson och restaurangchefen Max Grym var otroligt kunniga och passionerade och parade viner och berättade om dessa med stor entusiasm. Tacksamt för en sån som mig som inte är så duktig, men uppskattar riktigt goda viner till maten.

En helt underbar Riesling som jag tror parades ihop med deras makrill. Vinet var fruktigt med en smak av citrus och päron. (enligt mig, som inte är utbildad så det kan vara helt fel)

Maten som serveras på Strandvägen är ren i smaken, men samtidigt spännande. De har lyckats att kombinera ihop bra sammansatta rätter som både är en fröjd för öga och gom. Det som gläder mig extra mycket är att de arbetar mycket med lokala råvaror. Nedan följer ett litet smakprov på de olika rätterna.

Makrill från västkusten, saltad gurka, picklad ingefära, örter från Villa Strandvägens trädgård, isat tomatvatten med rosépeppar.

Här är en video jag tog på Villa Strandvägen

Ebba Bjärsholm, presenterade vackert upplagda rätter.
Öppet kök, och man kunde beskåda den otroligt vackra spisen!
Pärlchampinjoner från Hällestad, kräm, rostad sesam och ett crispkex på gröt.

Villa Strandvägen

Villa Strandvägen 1, Ystad

Bokning: info@villastrandvagen.se

Text och bild Malin Nordblom

Instagram @fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Hej, tack för att du läste! /Malin