Rigeleje

Jag tillbringar den mesta delen av sommaren nere i Rigeleje, som ligger i Skåne och inte i Danmark även omet låter som det. Rigeleje ligger vid havet mellan Åhus och Brösarp och består av en massa små stugor, strand och skog. Det är här jag helst av allt tillbringar min tid när jag är ledig. Jag är ute och går, badar, lagar mat, bakar och hänger med familj och vänner.

Rigeleje låter danskt..

Och området var ju danskt till det att svenskarna tog över 1658 (Freden i Roskilde). Rigeleje betyder rik hyra och själva namnet (enligt en del) kommer från att fiskarna betalade hyra i fisk, och fångsten på den tiden var så rik. Så det blev en rik hyra. Idag finns det nästan ingen alls fisk kvar, dock kan man fiska ål här.

Gamla Rompeboden

Det är ålaboden i Rigeleje som ålafiskarna använde, och idag används den till förvaring av redskap. Man kan titta in i den ibland, till exempel under Rompebodadagen i Augusti. Den består av två plan, på det första fanns det en farstu med kök som även användes som stuga och förråd. På loftet finns en rösteport där man tog in redskapen.

Idag ligger det ett vasstak på boden, men förr i tiden var det antagligen ett halmtak eftersom det var det de brukade ha på bodarna. Boden är antagligen ifrån slutet av 1700-talet, fast vissa tror att det legat en annan bod där innan.

Det finns även en nyare Rompebod som man kan handla ål från ibland än idag! Själva Romperätten finns omtalad redan vid 1671 års jordrevning!

Gamla Rompeboden i Rigeleje.

Vad kan man mer göra i Rigeleje?

Inte mycket, här njuter man av lugnet och havet. Jag är ute och går eller cyklar varje dag. Och jag går alltid en runda på stranden. Det finns även en liten camping här, och de har en kiosk om man blir sugen på glass eller minigolf.

En promenad på stranden är något av det mysigaste som finns!

Av ©Malin Nordblom

Instagram @fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag här.

1 Comment

  • En helg i Rigeleje - 5 september, 2021 at 18:11 Reply

    […] Mitt absoluta favoritställe för avkoppling är stugan i Rigeleje. De flesta tror att Rigeleje ligger i Danmark, men det ligger mellan Brösarp och Åhus, och här finns både hav, skog och goda vänner. Och det är just de ingredienserna jag älskar här! https://fabfoodieswede.com/2020/08/20/rigeleje/ […]

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: