Hållbart fiske

Jag gjorde ett samarbete med MSC-Marine Stewardship Council på Instagram där vi var ute och grillade MSC märkt fisk med Frida Ronge. Jag vill även här berätta om varför det är så viktigt att tänka på hållbart fiske när du handlar! Du hör ju det på orden-hållabart fiske, men här kommer lite fler skäl att tänka på nästa gång du står och väljer vid fiskdisken! Och du kan alltid titta efter den blå etiketten med MSC loggan när du handlar så vet du att det är hållbart fångad fisk och skaldjur du köper! Till på köpet så DNA testas fångsten mellan varven för att vara på den säkra sidan att det verkligen är hållbart fiske!

MSC – Marine Stewardship Council

Lite att tänka på

  • Haven är hem för miljontals fiskar och många andra liv, det är även grunden för försörjningen för 10 % av världens befolkning.
  • När du väljer MSC-märkt gynnar du inte bara en enskild art. Du bidrar till en god havsmiljö för hela ekosystemet och till att haven ska må bra – både idag och i framtiden.
  • Ett yrkesfiske certifierat med den blå fisken granskas av oberoende forskare och marina experter. De följer vår standard för hållbart och spårbart fiske. Kontroller genomförs årligen.
  • Du kan lita på märkningen eftersom alla som hanterar MSC-märkta varor särskiljer noga certifierade varor från icke certifierade. Kontroller genomförs årligen.
  • Utbudet av sjömat är stort, leta bara efter miljömärket med den blå fisken – den finns på tiotusentals produkter i mer än 100 länder!!
  • MSC märkningen finns på både kaviar och torsk, så alla kan välja vad de handlar hem!
  • Yrkesfisket måste säkerställa att det kan pågå för all framtid och att fiskbeståndet kan förbli produktivt och livskraftigt.

Detta är bara några av alla viktiga skäl till att välja hållbar sjömat, det är ju faktiskt vi som väljer hur haven ska se ut i framtiden! Hållbart fiske, inte slänga skräp eller släppa ut olja i haven! Allt är viktigt!

Du hittar MSC märkt sjömat både i butiker, men även på restauranger! Har de inte MSC märkt fisk och du frågar efter det så kanske de börjar tänka på att det är viktigt och tar in det i sitt sortiment!

Vem är MSC?

MSC är en internationell icke vinstdrivande organisation som främjar hållbart fiske. De driver ett omfattande certifierings- och miljömärkningsprogram med målet att alla ska kunna njuta av mat från havet, både idag och i framtiden.

En reaktion till “Hållbart fiske

Hej, tack för att du läste! /Malin