ReseGuide till Sopot och Gdynia

Reseguide till Sopot och Gdynia: Planerar du att resa till Gdansk så kan du lätt kombinera resan med ett stopp i de vackra badorterna Sopot och Gdynia som ligger riktigt nära. Här har du en reseguide med lite bra att veta när du ska besöka och planera din resa till Polen. Sopot, Gdynia och Gdansk ligger vid Östersjön i den norra delen av Polen och tillsammans går de under namnet TriCity eftersom de alla ligger så nära varandra. Sopot är en vacker gammal kurort med en rik SPA kultur som ligger vid Östersjön precis efter Gdansk. Åker du sedan vidare så hamnar du i hamnstaden Gdynia som är en lite modernare stad om man ser på många av dess byggnader som samsas om med alla de äldre byggnaderna. Jag åkte bil mellan Gdansk, Sopot och Gdynia men det är enkelt och billigt att ta tåg eller buss. I både Gdynia och Sopot kan du enkelt promenera mellan de flesta ställena eftersom avstånden inte är så långa. Här följer min reseguide till mina favoritställen i två av städerna i TriCity, Sopot och Gdynia. I reseguiden hittar du både SPA, restaurangtips, hotell och lite annat som kan vara roligt att göra i TriCity i Polen.

SOPOT

Polskie Smaki 

Här hittar man en av de bäst belägna restaurangerna i Sopot med utsikt över havet och den vackra piren med tillhörande strandpromenad. Kashubiska och lokala smaker tillagade på ett uppdaterat vis på så lokala råvaror som möjligt. Detta är polska smaker med en Fine Dining touch, fast utan det priset. Vi fick hjälp att välja vad vi skulle äta och delade på alla maträtterna, och det rekommenderar jag verkligen eftersom det är svårt att välja. Personalen berättade om de olika maträtterna och vad vi borde dricka till, stort plus till dom eftersom de var så gästvänliga! På sommaren är det ofta fullt både på den stora uteserveringen och inne så boka bord under högsäsong. Mellanprisklass och restaurangen passar alla.

Restaurant Polskie SmakiUl. Powstańców Warszawy 10(Inside Dom Zdrojowy)81-718, Sopot, 81-718 https://www.restauracjapolskiesmaki.com/en/

Innan maten nybakat bröd med olika sorters smaksatta smör inlagd gurka och den Kaszubska apertifen Ratafia.

Tawerna Rybaki

Några meter från stranden hittar du Tawerna Rybaki. Vare sig du har gått i motvind under vintern som vi gjorde eller en härlig sommardag så har de bord både inne och ute. Grymt god Fish and Chips med Husets tartarsås och en matjesstartar som inte gick av för hackor, lite goda desserter som avslutning eftersom den vänliga servitrisen frestade oss med att de hade en limemousse  med maräng och hasselnötter och även en chokladtårtan med pistageglass. Det blev en lång härlig lunch där vi inte alls ville lämna restaurangen. Mellanprisklass och restaurangen passar alla. (Här har de även rum att hyra om man vill stanna över natten)

Tawerna Rybaki, Aleja Wojska Polskiego 26, 81-769 Sopot
TEL +48 578 494 941

https://tawernarybaki.pl/

En promenad på stranden efter maten på, vind i håret och helt underbart friskt i Sopot!

M15 i Sopot

M15 är en helt underbar restaurang precis vid stranden. Här hittar man en prisbelönt kock som roddar både polska klassiker med europeiska influenser, tapas, pizza, fräscha sallader och flertalet veganska rätter. Självklart kan man bli serverad den prisbelönta gåsglassen som serveras med salt kolasås och färska bär av självaste King Goose som kocken ofta kallas för. Gås är lite av en nationalrätt i Polen och tävlingen gick ut på just gåsrätter. Restaurangen serverar frukost, lunch, middag och övergår sedan till lite av en bar. På sommaren kan man hyra olika strandleksaker och på vintern erbjuder M15 strandbastu!! Härlig stämning, vänlig personal som gör att jag vill komma tillbaka hit! De stänger när sista gästen går hem för kvällen, nästa gång kanske det är jag! Restaurangen passar alla och håller mellanprisklass.

M15, Mamuszki 15, 81-718 Sopot, +48 720 827 827 https://m15.sopot.pl/en/restauracja/

Att göra i Sopot

Att gå på någon av alla de vackra strandpromenaderna i Sopot är nästan ett måste oavsett väder. Men staden är rik på så mycket annat. Gillar du vackra gamla hus så är detta rätt ställe för dig! Det finns många små butiker och mycket roligt att shoppa både när det gäller kläder, inredning, mat och dryck. Jag handlade en massa roliga skålar och fat på Folkstore som påminner lite om Tiger. Vare sig du är religiös eller ej så har de vackra kyrkor att besöka, och SPA:n. I Sopot har jag varit på Prana SPA som ligger mitt i stan inne på hotell Rezydent Sopot MGallery där de ger en riktigt bra massage. https://mch.pranaspapremium.pl/

Hälsosamt vatten

Man kan även testa på att dricka hälsosamt vatten från St. Wojciech källan på Sopot and Mineral Water Tasting Room. Vattnet har en naturligt hög saltlösning och innehåller betydande mängder kalium, magnesium och jod. Vattnen smakar salt och är enligt uppgift lika salthaltigt som Röda havets, vilket gör det ungefär 4 gånger så salt som Östersjöns vatten. Du kan prova på vattnet inne på Sopot Turistbyrås café som ligger med utsikt över piren och stranden. Turistbyrån hittar du på andra våningen och caféet är på tredje våningen.

Sopot Turistbyrå, Plac Zdrojowy 2, Sopot

Quadrille Relais & Chateaux i Gdynia

Ett av de häftigaste hotellen jag har stannat på är just Quadrille Relais & Chateau i Gdynia. Ett nyrenoverat 1700-tals slott som är inrett i en modern men ändå klassisk stil. Helt klart ett boutiquehotell utöver det vanliga med massor av annorlunda färg och form!! Inspirationen är tagen från Alice i Underlandet och alla rummen är inredda i helt olika stilar. Hotellet är privatägt av Gorski familjen men ingår i Relais & Chateaux kedjan som förenar exklusiva hotell och gourmetrestauranger över hela världen. Lyxigt och läckert helt i min smak!!

Detta “Endast vuxna” hotell har även en restaurang med utsökt mat, restaurang Rabbit eller på polska Biały Królik. I köket har man höga ambitioner och maten var vackert upplagd och vi fick in många spännande smakkombinationer. Helt klart värt ett besök, och ett extra plus för att de tar tillvara på lokala rätter och ger dem en ny twist. Vill man ta en drink innan eller efter maten så finns det en bar i källaren, där kan man även välja att sitta mer privat i något av de olika sidorummen. Frukosten är helt fantastisk!!! Det är inte ofta jag är imponerad av frukostar men denna hade nybakat bröd, bullar, yoghurt, perfekt äggröra och en massa annat vilket allt höll hög kvalitet! Det var den perfekta avslutningen på ett lyxigt dygn på Quadrille!!

SPA:t på Quadrille är lugnt, tyst och riktigt bra, precis vad jag förväntade mig på ett ställe som andas det lilla extra!!! Jag tog en 90 minuters Amber Ritual med både kroppsskrubb och massage!! Det finns även pool och jacuzzi här. Öppet för alla som bor på hotellet eller som vill ta in på deras dagspa.

Gdynia

Gdynia är en lite modernare stad som ingår i TriCity. (Gdansk/Sopot/Gdynia) Det är även den tolfte största staden i Polen. Jag har tyvärr inte hunnit utforska Gdynia så mycket utan höll mig mest på hotell Quadrille och tog en skön promenad på den fina stranden. Men ge mig gärna dina bästa tips till Gdynia, för dit tänker jag åka nästa gång!!

Mer inspiration från Polen hittar du här: https://fabfoodieswede.com/category/destinationer/polen/

Piren i Gdynia

Av Malin Nordblom i samarbete med Pomorskie Travel och Pomorskie Prestige. Alla intryck är mina, och detta är ställen jag har valt att skriva om. Mer inspiration hittar du hos: www.pomorskie-prestige.eu

Hej, tack för att du läste! /Malin